Τι θα χρειαστούμε…

Για τα μανιτάρια

  • 500 γρ. μανιτάρια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Για το ριζότο

  • 500 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 7 φλ. ζωμό κοτόπουλου
  • 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα, ή κεφαλογραβιέρα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τα χωνάκια

Υπολογίστε μία με δύο κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα ανάλογα το μέγεθος, για κάθε χωνάκι που θα φτιάξετε.

Πώς θα το φτιάξουμε…

rizoto me manitaria

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες ή κομμάτια όχι πολύ λεπτά γιατί θα τα χάσουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ανακατεύουμε.

rizoto me manitaria

Ζεσταίνουμε ένα σκεύος αντικολλητικό, πολύ καλά. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα καβουρντίζουμε σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Διαφήμιση
rizoto me manitaria

Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο. Εδώ πρέπει να σας πω ότι σε μία παρουσίαση που παρακολούθησα, του Έκτορα Μποτρίνι, οι οδηγίες του σεφ ήταν σαφείς. Το κρεμμύδι για το ριζότο πρέπει να κόβεται πιο μικρό και από τον κόκκο του ρυζιού! Εγώ πάλι, το κόβω μεγαλύτερο γιατί μ΄αρέσει να το βλέπω. Κι επειδή δύσκολα πειθαρχώ σε κανόνες. Ευτυχώς δεν είμαι σεφ κι έτσι αυτό δεν είναι απαραίτητο! Το σωστό όμως να λέγεται και σας το μεταφέρω. Αμέσως μετά, ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

rizoto me manitaria

Έχουμε δίπλα τον ζωμό ζεστό και τον ρίχνουμε στο ρύζι όχι όλο μαζί, αλλά μία κουτάλα κάθε φορά. Κάθε φορά περιμένουμε να απορροφηθεί ο ζωμός από το ρύζι πριν ρίξουμε την επόμενη δόση.

rizoto me manitaria

Όταν έχουμε ρίξει τα 5 φλ. ζωμό, ρίχνουμε τα μανιτάρια που έχουμε ετοιμάσει πριν. Κρατάμε λίγα για τα χωνάκια της παρμεζάνας.

rizoto me manitaria
Διαφήμιση

Όταν τελειώσει όλος ο ζωμός ρίχνουμε την παρμεζάνα ή την κεφαλογραβιέρα εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε να λιώσει. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι αν χρειάζεται και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

rizoto me manitaria

Αμέσως μετά ρίχνουμε το βούτυρο, το οποίο θα γυαλίσει το ριζότο, θα το χυλώσει ακόμη περισσότερο κι έτσι ξεκινάει το όνειρο… Αφήστε το να σταθεί λίγο και μετά αφήστε το να απλωθεί αργά και νωχελικά, απίστευτα κρεμώδες και λαχταριστό!

rizoto me manitaria

Για τα χωνάκια παρμεζάνας, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και σε μέτρια θερμοκρασία απλώνουμε το τριμμένο τυρί σε κυκλικό σχήμα. Μόλις αρχίσει να ροδίζει από την κάτω πλευρά, το ανασηκώνουμε με μία σπάτουλα για να μην ξεραθεί και του δίνουμε το σχήμα που έχει το χωνάκι. Το γεμίζουμε με μανιτάρια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Διαφήμιση

ΠΗΓΗ