Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Υλικά για τη ζύμη κουρού 500 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις 15 γρ.μπέικιν πάουντερ 250 γρ.βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους […]

Διαφήμιση
Υλικά για τη ζύμη κουρού
  • 500 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ.μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ.βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
  • 200 γρ.γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γ.αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1αυγό
Υλικά για τη γέμιση της γαλοπούλας
  • 50 mlελαιόλαδο
  • 1κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ.κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 70 γρ.σταφίδες μουλιασμένες σε 30 ml κονιάκ
  • 100 γρ.βρασμένα κάστανα, χοντροκομμένα
  • 6δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένα
  • 30 γρ.κουκουνάρι
  • αλάτι και πιπέρι
Άλλα υλικά
  • 350 γρ.μαγειρεμένη γαλοπούλα (ψίχα) σε κομματάκια
  • 120 γρ.τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
  • 2αυγά
  • λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ξεκινάμε με τη ζύμη. Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση
  2. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης στην λακκούβα και με ένα πιρούνι αρχίζουμε να ομογενοποιούμε τα υλικά, από το κέντρο προς την άκρη, μέχρι να ανακατευτούν καλά και να γίνουν σαν χονδρή άμμος
  3. Ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια μέχρι να γίνει μια μαλακή, ενιαία ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και τυλίγουμε σε λαδόκολλα ή μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά
  4. Ετοιμάζουμε τη γέμιση γαλοπούλας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τον κιμά για 10 λεπτά
  5. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5 ακόμα λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ μαζί με τις σταφίδες. Αφήνουμε να πάρει βράση, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά
  6. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τη γαλοπούλα, το τριμμένο τυρί και το 1 αυγό και ανακατεύουμε
  7. Βγάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και το ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε μέγεθος 2 δάχτυλα μεγαλύτερο από το ταψί. Το απλώνουμε στο ταψί και από πάνω στρώνουμε τη γέμιση
  8. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το απλώνουμε πάνω στη γέμιση. Κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα και αλείφουμε την πίτα με το άλλο αυγό, χτυπημένο
  9. Χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 45-50 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η ζύμη. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για να σερβίρουμε