Google Translate EnglishGermanGreek

Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά
1 ποτήρι του νερού βούτυρο αιγοπρόβειο( το κλασικό νεροποτηρο) σε θερμοκρασία δωματίου
1 ποτήρι του νερού φυτίνη
1 ποτήρι του νερού ελαιολαδο
1 πιατέλακι του καφέ ζάχαρη άχνη
2 κρόκους
2 σφηνάκια κονιάκ
2 σφηνάκια αλισίβα
1 κ.γ σόδα
2 κ.σ κοφτες μπεικιν παουντερ
5 βανιλιες
300 γρ αμύγδαλο ανάλατο καβουρδισμένο και χοντροκομμένο
1 πρέζα αλάτι
1 1/2 κιλό περίπου αλεύρι
Ανθονερο για ράντισμα
Άχνη για πασπαλισμα

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο τη φυτίνη και το λάδι για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα.

Προσθέτουμε την άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα και έναν έναν τους κρόκους , τις βανιλιες , το αλάτι τη σόδα την οποία διαλύω στο πρώτο σφηνάκι από το κονιάκ,προσθέτουμε το υπόλοιπο κονιάκ και την αλισίβα χωρίς να σταματαμε το χτύπημα και περιμένοντας να πίνει το μίγμα μου ένα ένα τα υλικά μου.

Έπειτα προσθέτουμε λίγο αλεύρι και τα αμυγδαλα μου. Με το χέρι πια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφιχτή( όχι πολύ μαλακή).

Διαφήμιση

Πλάθουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμενο φούρνο για 30 περίπου λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν…..ψεκαζουμε με ανθονερο και πασπαλιζουμε με άχνη

Για να φτιάξετε αλισίβα Σε 3 φλ. νερό προσθέτουμε 2 κ.σ στάχτη από καθαρο ξύλο.

Βράζουμε 4-5 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό. Αφήνουμε να κατασταλάξει τουλάχιστον 3-4 ώρες και σουρωνουμε αρκετές φορές με τουλουπανι και βαμβάκι μέχρι να βγει διαυγές το νερό

Έτοιμο το σταχτονερο η αλισίβα
Η αλισίβα έχει την ιδιότητα να κάνει πιο τρίφτες τις ζύμες μας

Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.