Η Τούρτα μου...Τούρτα Αμυγδάλου... - Χρυσές Συνταγές
Connect with us

Γλυκα

Η Τούρτα μου…Τούρτα Αμυγδάλου…

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρεύοντας με την marianna”
Παραδοσιακή, διαχρονική, ντυμένη στα λευκά η αγαπημένη τούρτα αμυγδάλου

Διαφήμιση

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΤΑΣ..….

6 αυγά μεγάλου μεγέθους ή 7 αυγά μεσαίου μεγέθους
180 γραμμάρια ζάχαρη,
130 γραμμάρια αλεύρι κοσκινισμένο,
30 γραμμάρια κορν φλάουρ,
45 γραμμάρια πούδρα αμυγδάλου
75 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο…

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχίζουμε από το βούτυρο…… Λιώνουμε σε μικρό κατσαρολάκι το βούτυρο.. ….. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε……. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κορν φλάουρ……

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια….. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη (90 γρ) σε σφιχτή μαρέγκα… Αφήνουμε την μαρέγκα στην άκρη και χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο ημίλευκο μείγμα…. Σταματάμε το μίξερ…..

Διαφήμιση

Κατεβάζουμε τον κάδο του μίξερ με τους κρόκους .Ρίχνουμε μέσα λίγη- λίγη τη μαρέγκα εναλλάξ με το μείγμα αλεύρι- – κορν φλάουρ να πέφτει σαν βροχή……… Ανακατεύουμε ελαφρά με μια μαρίζ ώστε να έχουμε ένα αφράτο μείγμα…..

Προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου και ανακατεύουμε ελαφριά
Παίρνουμε ένα μικρό μπολ και ρίχνουμε 4-5 κ. σ από το μείγμα του κάδου του μίξερ …..

Αρχίζουμε να προσθέτουμε μέσα στο μπολ κουταλιά – κουταλιά το βούτυρο ανακατεύοντας, μέχρι να προσθέσουμε και τα 75 γραμμάρια βούτυρο …..

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μέσα στο μπολ και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα στον κάδο του μίξερ…. .

Ανακατεύουμε με τη μαρίζ τώρα ελαφρά όλο το μείγμα και το μεταφέρουμε σε μια αποσπώμενη που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και έχουμε περάσει τα τοιχώματα της με βούτυρο…..

Ψήνουμε στους 170 ο για 30 -40 περίπου λεπτά..και εφαρμόζουμε την μέθοδο της οδοντογλυφίδας για να διαπιστώσουμε αν ψήθηκε το παντεσπάνι μας…..

Καλό είναι να φτιάξουμε το παντεσπάνι από την προηγούμενη μέρα…..

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ……..
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ……..

250 γραμμάρια ζάχαρη,
250 ml νερό,
φλούδα από μισό λεμόνι

αφαιρούμε τους σπόρους από το λοβό της βανίλιας (θα τους χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα ζαχαροπλαστικής ) και χρησιμοποιούμε το λοβό στο σιρόπι….

Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το λοβό βανίλιας και τη φλούδα λεμονιού για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός…..

Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία…

ΚΑΒΟΥΡΔΙΖΟΥΜΕ 150 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ….
Σε ένα ταψί βάζουμε 150 γραμμάρια ασπρισμένα αμύγδαλα και τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 170 ο ….

Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία και τα ψιλοκόβουμε…..

ΣΗΜΕΙΩΣΗ…..
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αμύγδαλο φιλέ, εάν θέλετε να αποφύγετε αυτή την διαδικασία……

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ……
5 κρόκους, 100 γραμμάρια κορν φλάουρ,
180 γραμμάρια ζάχαρη,
1 λίτρο γάλα,
τους σπόρους από το λοβό της βανίλιας,
τη φλούδα από ένα μικρό λεμόνι

ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ…..
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τους σπόρους από το λοβό της βανίλιας και τη φλούδα από το λεμόνι……

Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε το γάλα να φτάσει σε σημείο βρασμού… Όχι να βράσει……

Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός να λιώσει η ζάχαρη………

Μόλις το γάλα έρθει σε σημείο βρασμού κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα λίγο – λίγο. στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε συνέχεια να μην μας κάψει τους κρόκους… ..

Στη συνέχεια όλα μαζί γάλα και κρόκους από το μπολ τα μεταφέρουμε και πάλι στην κατσαρόλα …

Βάζουμε εκ νέου την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας συνέχεια…… Μόλις δέσει τη μεταφέρουμε σε καθαρό, ευρύχωρο μπολ και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της…. ( αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού)

Την καλύπτουμε με μεμβράνη , η οποία εφάπτεται πάνω στην κρέμα….. Μόλις πέσει η θερμοκρασία την βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε….

ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ…..
Βγάζουμε την κρέμα πατισερί από το ψυγείο και την χτυπάμε για 1-2 λεπτά με το μίξερ χειρός να αφρατέψει προκειμένου να την χρησιμοποιήσουμε….

Η διαδικασία του να στήσουμε την τούρτα είναι σχεδόν η ίδια που ακολουθούμε σε όλες τις τούρτες..

Κόβουμε το παντεσπάνι στα τρία..…. Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι σε μια πιατέλα και στη συνέχεια περνάμε γύρω του ένα τετράγωνο τσέρκι για να στήσουμε την τούρτα…..

Βρέχουμε τον πρώτο κομμάτι με σιρόπι να βραχεί καλά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα πατισερί..…

Την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το κομμάτι…. Εδώ πάνω από την κρέμα απλώνουμε και τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα…

.Όπως, όμως, σας έγραψα και πιο πάνω μπορείτε να απλώσετε αμύγδαλα φιλέ…… Συνεχίζουμε με το δεύτερο κομμάτι ….

Το τοποθετούμε μέσα στο τσέρκι με προσοχή και το βρέχουμε με σιρόπι όπως ακριβώς κάναμε και στο πρώτο κομμάτι…… .

Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα….. Τοποθετούμε και το τρίτο κομμάτι και το βρέχουμε με το υπόλοιπο σιρόπι… .Μεταφέρουμε την τούρτα με το τσέρκι στο ψυγείο και την αφήνουμε για 5-6 ώρες

Την καλύπτουμε με χτυπημένη σαντιγί και αμύγδαλα φιλέ ή καβουρδισμένα….…

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρεύοντας με την marianna”

Διαφήμιση