Παραδοσιακά Κρητικά πασχαλινά κουλουράκια
Connect with us

Μπισκοτα – Κουλουρια

Παραδοσιακά Κρητικά πασχαλινά κουλουράκια

Υλικά
(για 100 – 110 κουλουράκια)
1 κούπα βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
4 μέτρια αυγά
1 κούπα γάλα
χυμό από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
3 – 4 σωληνάκια βανίλια
1 κουταλιά της σούπας αμμωνία
1 κοφτή κουταλιά μπεικιν – παουντερ
1300 γραμμάρια αλεύρι

Διαφήμιση

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίξε τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο και χτύπα τα για 2′ να αναμειχθούν με ένα μίξερ χειρός.

Πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες, το χυμό πορτοκαλιού και ανακάτεψε.
Έπειτα, ρίξε το γάλα σ’ ένα ποτήρι, διέλυσε με ένα κουτάλι την αμμωνία και τοποθέτησε το διάλυμα στο μείγμα.

Συνέχισε να ανακατεύεις το μείγμα αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποίησε τα χέρια σου.
Σε μια κούπα αλεύρι ανακάτεψε το μπεικιν – παουντερ και πρόσθεσε την στο μείγμα σου.
Συνέχισε με το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχεις μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελαφρά στα ακροδάχτυλα αλλά να πλάθεται.

Άφησε τη ζύμη να ” ξεκουραστεί ” στην λεκάνη με μια πετσέτα από πάνω για μια ώρα.
Σε ένα ταψί τοποθέτησε λαδόκολλα και άρχισε να πλάθεις τη ζύμη σε σχήματα, όπως για παράδειγμα διπλά και τριπλά στριφτά ή στρογγυλά (δες την κεντρική εικόνα του άρθρου)
Αραίωσε έναν κρόκο αυγού με 2 κουταλιές νερό και άλειψε τα κουλουράκια με αυτό το μείγμα.

Διαφήμιση

Ψήσε τα κουλουράκια για 25 ‘ στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
Όταν ψηθούν, άφησε τα να κρυώσουν και τοποθέτησε τα σε ένα κλειστό μπολ.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Για τις λιγότερο έμπειρες καλό είναι να ψήσουν το πρώτο ταψί με λίγα κουλουράκια πριν πλάσουν τα υπόλοιπα. Στο πρώτο δεκάλεπτο θα φανεί αν απλώνουν πολύ, οπότε θέλει λίγο αλεύρι ακόμη.

ΠΗΓΗ

Διαφήμιση

×
Τούρτα Κωκ που ξεχωρίζει!