Ο Ελληνικός παραδοσιακός μεζές Γαύρος Μαρινάτος, από την Αργυρώ
Connect with us

Συνταγές

Ο Ελληνικός παραδοσιακός μεζές Γαύρος Μαρινάτος, από την Αργυρώ

Published

on

gavros marinatos argiro.gr

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά

1 κιλό γαύρο
150 γραμ. αλάτι χοντρό
700 ml ξύδι από κρασί
ηλιέλαιο όσο χρειαστεί
{προαιρετικά αρωματίζουμε με} σκόρδο
καυτερή πιπερίτσα
πολύχρωμα πιπέρια χοντροσπασμένα
βότανα

Εκτέλεση
Από το Μάιο μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη που η θάλασσα είναι ακόμα ζεστή, είναι η ιδανική περίοδος, για να βρούμε γαύρο χοντρό και μεγάλο, για να γίνει ο γαύρος μαρινάτος τέλειος.

Καθαρίζουμε πρώτα τα ψάρια
Τραβάμε το κεφάλι με μια κίνηση και αφαιρούμε μαζί και τα εντόσθια. Πλένουμε και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Σε ένα μπολ, βάζουμε σειρά σειρά μια στρώση γαύρο, πασπαλίζουμε αλάτι και ξανά γαύρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Στο τέλος περιχύνουμε το γαύρο με το ξύδι, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα ψάρια καλά.

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 8 ώρες στον πάγκο της κουζίνας σε δροσερό σημείο.

Αποφεύγω να βάλω το γαύρο με το ξύδι στο ψυγείο γιατί δεν μαρινάρεται σωστά.

Όταν περάσουν οι 8 ώρες, πιάνουμε ένα ένα γαύρο και με τα δάχτυλα ανοίγουμε το ψάρι πεταλούδα. Δηλαδή χωρίζουνε τα δυο φιλέτα φροντίζοντας να κρατηθούν ενωμένα. Τραβάμε και αφαιρούμε το κόκκαλο. Φεύγει πολύ εύκολα, αφού ο γαύρος μαρινάτος έχει ψηθεί στο αλάτι και το ξύδι και έχει μαλακώσει σωστά.

Βάζουμε τα ενωμένα φιλέτα γαύρου μαρινάτου σε ένα γυάλινο κατά προτίμηση μπολ, σε σειρές και δημιουργούμε στρώσεις από φιλέτα.

Εάν θέλουμε τώρα, μπορούμε να βάλουμε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα ή βότανα.

Αφού στρώσουμε όλα τα φιλέτα γαύρου, περιχύνουμε με ηλιέλαιο φροντίζοντας να καλυφθούν καλά όλα τα φιλέτα γαύρου. Σκεπάζουμε και διατηρούμε το γαύρο στο ψυγείο για 2 περίπου μήνες.

Σερβίρουμε το γαύρο σκέτο με λίγο ελαιόλαδο σαν μεζέ για ούζο ή συνοδεύουμε με αυτόν φάβα, φασολάδα, ή φακές.

Λίγα ακόμα μυστικά για γαύρο μαρινάτο
• Πότε φτιάχνουμε γαύρο μαρινάτο;

Για τέλειο γαύρο μαρινάτο ή ξιδάτο, επιλέγουμε γαύρο από τα μέσα Μαΐου αλλά και όλο το καλοκαίρι που ζεσταίνουν τα νερά και ο γαύρος είναι παχύς.

• Χέρι ή μαχαίρι στο καθάρισμα του γαύρου;

–Ο γαύρος δε χρειάζεται μαχαίρι στο καθάρισμα. Φορέστε γάντια και απλά τραβάτε το κεφάλι με μία κίνηση. Αυτόματα με το κεφάλι βγαίνουν και όλα τα εντόσθια. Κατόπιν ξεπλύνετε καλά σε τρεχούμενο νερό, στραγγίστε σε σουρωτήρι και τελειώσατε.

–Μην ξεκοκαλίζετε-φιλετάρετε το γαύρο με μαχαίρι. Πρώτον είναι χάσιμο χρόνου και δεύτερον χάνετε πολύ σάρκα με το φιλετάρισμα.

• Πόσες ώρες μαρινάρω το γαύρο;

Εγώ από την πείρα μου και μετά από τόσους γαύρους που έχω φτιάξει, έχω απλοποιήσει πολύ τη συνταγή. Γλιτώνω πολύ χρόνο και κάνω δύο σε ένα. Δηλαδή ψήνω στο αλάτι και μαρινάρω στο ξύδι ταυτόχρονα.

Με τον τρόπο αυτό, ο γαύρος κρατάει τη σάρκα του κρουστή (δεν λιώνει) και το φιλέτο γίνεται πεντανόστιμο. Έτσι γλιτώνω την διπλή αναμονή πρώτα σε αλάτι και μετά σε ξύδι.

Προσοχή όμως! Μην αφήσετε το γαύρο για πάρα πολλές ώρες σε αλάτι και ξύδι. Θέλουμε να τρώμε το γαύρο σωστά αλατισμένο, όχι λύσσα και σωστά μαριναρισμένο, όχι πολύ ξυδιασμένο.

Γι αυτό, 6-8 ώρες (ανάλογα με το πάχος του ψαριού) είναι υπέρ αρκετές για να δώσουν στο γαύρο το σωστό αλάτισμα και τη σωστή ένταση του ξυδιού.

• Πώς θα καταλάβω ότι ο γαύρος έχει μαριναριστεί;

Μετά από αυτή τη διαδικασία, θα δείτε το μπολ με το γαύρο να έχει αλλάξει χρώμα, δηλαδή θα φαίνεται πλέον ότι το ψάρι δεν είναι ωμό. Θα έχει ασπρίσει δηλαδή το ψαχνό από το γαύρο.

• Πότε ξεκοκαλίζω το γαύρο, πριν ή μετά το μαρινάρισμα;

Αφού μαριναριστεί ο γαύρος, τώρα είναι η ώρα να αφαιρέσετε το κεντρικό κόκαλο. Πιάστε το γαύρο στο χέρι σας. Αγγίξτε με τον αντίχειρά σας το κόκαλο, σύρετε το δάχτυλο κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς του ψαριού. Αμέσως ως δια μαγείας, ανοίγει το ψάρι στα δυο σαν πεταλούδα, τότε τραβήξτε και εύκολα αφαιρέστε όλη τη ραχοκοκαλιά. Μέσα στο μπολ της μαρινάδας βουτήξτε το φιλέτο γαύρου για ένα τελευταίο μπάνιο στν νοστιμιά πριν τον αποθηκεύσετε στο λάδι.

•Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για να συντηρήσω σωστά το μαρινάτο γαύρο;

Ο λόγος που βάζουμε το ηλιέλαιο και όχι ελαιόλαδο στο γαύρο, είναι πολύ απλός. Το ελαιόλαδο είναι υλικό με έντονη γεύση και υπέροχο άρωμα. Δεν θέλουμε να καλύψει την νοστιμιά του γαύρου. Γι αυτόν και μόνο τον λόγο, καλύπτουμε και συντηρούμε το γαύρο σε ηλιέλαιο, για να κρατήσουμε δηλαδή ατόφια τη μοναδική γεύση αυτού του μεζέ.

Αν παρόλα αυτά θέλετε να τον συντηρήσετε στο ελαιόλαδο, μπορείτε να το κάνετε. Το ελαιόλαδο ναι μεν παγώνει και στερεοποιείται στο ψυγείο, αλλά πολύ εύκολα αν μείνει για λίγα λεπτά εκτός ψυγείου ξεπαγώνει στο λεπτό.

Εγώ προτιμώ να συντηρώ τον μαρινάτο γαύρο σε ηλιέλαιο, αλλά να τον σερβίρω απαραιτήτως με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, γιατί σε αυτό το στάδιο το φρέσκο ελαιόλαδο θα αναδείξει στο έπακρο τη νοστιμιά του μαριναρισμένο γαύρου, χωρίς να την καλύψει.

Μεγάλο μυστικό για τη σωστή συντήρηση του μαριναρισμένου γαύρου
Αφού φτάσω στο σημείο να έχω κάνει όλα τα στάδια και να έχω καλύψει το μαριναρισμένο γαύρο με λάδι, τότε, καλύπτω όλη την επιφάνεια του μπολ με φρέσκα αμπελόφυλλα. Βοηθούν στην σωστή συντήρηση του μαριναρισμένο γαύρου.

Έτσι, κάθε φορά που θέλω γαύρο, σηκώνω τα αμπελόφυλλα και βγάζω από το λάδι όσα φιλέτα χρειάζομαι κάθε φορά. Ξανά σκεπάζω κι αφήνω στο ψυγείο.

Είναι από τους πλέον αγαπητούς μεζέδες σε όλη την Ελλάδα. Ακολουθήστε πιστά τα μυστικά μου και θα απολαύσετε τον ωραιότερο καλοκαιρινό μεζέ με τα ουζάκια σας και τη παρέα σας!

argiro

428682645 1060129571730679 34369485925752971 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πραγματικά ένα κέικ τούμπανο, αφράτο και υγρο όσο πρέπει

Μοναστηριακή, άζυμη λαγάνα, πρωτότυπη, λεπτή και νόστιμη.
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μοναστηριακή, άζυμη λαγάνα, πρωτότυπη, λεπτή και νόστιμη.

Τηγανόψωμα με φέτα
Ορεκτικα4 εβδομάδες ago

Τα έκανα και τρελάθηκα από τη γεύση! Τηγανόψωμα με φέτα ή ότι άλλη γέμιση θες!

Τα μπισκότα που πρέπει να έχεις σε όλη τη Νηστεία στο σπίτι !
Συνταγές6 ημέρες ago

Τα μπισκότα που πρέπει να έχεις σε όλη τη Νηστεία στο σπίτι !

Λαγάνα
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ο καλύτερος τρόπος για να χαρείς την Καθαρά Δευτέρα είναι μία σπιτική λαγάνα

Αυτή είναι η μαρινάδα για να έχεις ψητό κοτόπουλο γλύκισμα.
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η μαρινάδα για να έχεις ψητό κοτόπουλο γλύκισμα.

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά με την μακράν καλύτερη κρούστα

πατζαροσαλάτα
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Εύκολη παντζαροσαλάτα που ταιριάζει σε κάθε τραπέζι – θρεπτική και υγιεινή

429819654 10224164411562885 8748365280453049065 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Άπαιχτη γαλατόπιτα για το καφεδάκι μας και όχι μόνο – συνταγή εγγύηση

417508891 3808030976086575 502951287714108442 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η αδυναμία μας! ο κλασικός και μαμαδίστικος σπιτικός σιμιγδαλενιος χαλβάς

432085028 1108735753699330 9095949627364939167 n
Συνταγές2 ώρες ago

Τζατζίκι νηστίσιμο με ιδιαίτερη γεύση μοναδική! Δεν σε αφήνει ασυγκίνητο

417543241 3226397514321161 6240651038433901532 n
Συνταγές4 ώρες ago

Το σημερινό μας φαγητό σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο συνοδεία πιλάφι με λαχανικά

αφράτα τσουρέκια με ίνες
Συνταγές5 ώρες ago

Η συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες που θα φτιάξω φέτος!

419743344 3611960395725539 6528003300602600895 n
Συνταγές18 ώρες ago

Σπέσιαλ αλμυρή τάρτα με κοτόπουλο, πράσο και αγριόσκορδο! Εύκολη κις λορέν με σπιτική ζύμη

344184822 171391842195874 5715884088644816852 n
Συνταγές20 ώρες ago

Συνταγή για τα ωραιότερα σμυρνέικα σουτζουκάκια βήμα βήμα

431997292 122182734596008660 6018068870237657133 n
Συνταγές22 ώρες ago

Φτιάξτε ντολμαδάκια γιαλατζί εύκολα και γρήγορα που είναι αξεπέραστα σε γεύση

434213712 3607722846160907 3756715510487479583 n
Συνταγές24 ώρες ago

Καταπληκτικό επιδόρπιο για το αυριανό τραπέζι μας! Φρουτοσαλάτα με ζελέ πορτοκάλι στη φόρμα του κέικ

431973215 122182734914008660 5258962367997180497 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Γαρίδες σκορδάτες με ρύζι για να κάνουν παρέα στο τσιπουράκι

412861020 3552431778345068 6125873513677747773 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Αρωματικά και γευστικά μπισκότα πορτοκαλιού φτιαγμένα με αγνά υλικά

Σπετσοφάι
Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραία ιδεα για μεσημεριανό φαγητό!! Δοκιμάστε σπετσοφάι.. ίσως το πιο μερακλίδικο πιάτο!

431522022 998012272327507 8102757409330074910 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τραχανάς ξινός με καραμελωμένα κρεμμύδια και κουρκουμά – εύκολος, γρήγορος και παραδοσιακός!

419742754 3292724464368931 4903568336517563380 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ειδικά για όσους νηστεύουν – μαλεμπί .. τόσο απλό και τόσο νόστιμο!

433950460 10224847581122213 8824225070192131550 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Σουπιές με σπανάκι, σε 30 λεπτά μόνο! Ένα υγιεινό φαγητό σε ελάχιστο χρόνο.

343057388 888638182225853 4843842420616156533 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Λίγα τσουρέκια γεμιστά με μερέντα και δυο διαφορετικές μαρμελάδες – γίνονται σαν ατομικά και μοιράζονται εύκολα

18921673 1591084164244769 1349809815700495731 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Απίθανη τυρόπιτα με μπεσαμέλ – η γεύση της υπέροχη!

142847163 3732860056841509 605267311276161427 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τα λατρεύουμε! Αγαπημένα μπισκότα πτι φούρ εξαιρετικά φτιαγμένα από τα χεράκια μας

399285831 10211646829321795 5638441565018962784 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Χαριτωμένες μπουκίτσες κανταΐφι που από γεύση σκίζουν

409153788 1154721905980614 1344443274678823117 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Γεμιστά μάφινς σοκολάτας – εύκολη συνταγή που γίνονται λαχταριστά

342381168 151487627875813 1627747925668860506 n e1711358537420
Συνταγές3 ημέρες ago

Βουτήματα ΠΤΙ-ΦΟΥΡ που λιώνουν στο στόμα, εύκολα και γρήγορα

274299617 1565460873839066 4294727959248446884 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Νηστίσιμα κουλουράκια με γεύση πορτοκάλι – είναι το τέλειο βούτημα !

431617735 7488584204511810 129010785099526485 n
Συνταγές3 ημέρες ago

“Τσουρέκια” τα φτιάχνουμε συχνά μας αρέσουν πολύ – Ονειρεμένα ,φουσκωτά και πλεγμένα καταπληκτικά

433714474 3671517249758051 474847980795652966 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Φοβερά μπισκότα φουντουκιού, λαχταριστά, λαχταριστά.. και νηστίσιμα

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ
Συνταγές3 ημέρες ago

Αφράτα και εύκολα Σταφιδόψωμα βήμα-βήμα ! Τα φτιάχνουμε και τα παίρνουμε μαζί μας όπου πάμε.

433908776 10210722360330481 4870185718328507988 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Αφράτα και λαχταριστά δίχρωμα κουλουράκια που σκίζουν από γεύση

420262008 1353773368616650 872807490166473349 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Καταπληκτική χορτόπιτα νηστίσιμη με ζουμερή γέμιση και σπιτικό φύλλο που την κάνει ακόμα πιο νόστιμη!

406699197 861880345939605 7619210225519129563 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανά ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ στο φούρνο, χωρίς τηγάνισμα

page 2
Συνταγές4 ημέρες ago

Ένας πολύ γρήγορος και οικονομικός τρόπος να φας τον μπακαλιάρο με πατάτες και σκορδαλιά

329141124 552905860115526 525914995976635286 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Τι καταπληκτική συνταγή! Εύκολα αφράτα σπιτικά κρουασάν, χωρίς πολλά διπλώματα και ντόνατς από το ίδιο ζυμάρι

432106776 1626935151177030 2345118500359227246 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Ανάλαφρο γλυκό.. ένας εξαιρετικός σιμιγδαλένιος χαλβάς – Κλασσικό γλυκό αγαπημένο από τα παιδικά μας χρόνια

432857828 1603867290440983 1182675090484435802 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Τα αγαπημένα μας κουλουράκια με πετιμέζι για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας