Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές
Διαφήμιση

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι
100 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
200-250 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
1 κ.γ. ξίδι λευκό

για τη γέμιση
500 γρ. ελιές θρούμπες, ξεκουκουτσιασμένες, καλά ξεπλυμένες και κομματιασμένες
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο και βιολογικό (προαιρετικά)
50 ml ελαιόλαδο
σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τα υγρά και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Όταν τα υλικά ενωθούν κι αρχίζει να σχηματίζεται ένα συμπαγές ζυμάρι, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30΄.

Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, για 5-6΄, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τις ελιές, το δυόσμο και το ξύσμα πορτοκαλιού (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε καλά.

Δες και αυτό!
Χιονισμένα μπισκότα

Ελιόπιτες
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ισομεγέθη κομμάτια. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο διαστάσεων περίπου 20×30 εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Απλώνουμε από λίγη γέμιση σε όλη την επιφάνεια κάθε φύλλου (εκτός από τις άκρες) και τυλίγουμε σε ρολό.
Βάζουμε τα ρολά σε λαδωμένο ταψί και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 40΄ ή μέχρι να ροδίσουν οι ελιόπιτες.

Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ζύμη, θα πάρουμε έτοιμη ζύμη κουρού – θα χρειαστούμε τρία πακέτα.

Δες και αυτό!
Στρόμπολι ( stroboli ) με ελιές και φέτα

Πηγή: Χριστόφορος Πέσκιας / gastronomos.gr

Διαφήμιση