Η Συνταγή είναι από κ. αννα καλλεργη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Τέλεια μαρμελάδα, ωραία χρώμα και υφή.. για πολλές χρήσεις!

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά κυδώνια καθαρισμένα, μόνο η σάρκα τους(ήταν περίπου 3,5 κιλά ακαθάριστα)
1.500 γρ. ζάχαρη
6 κούπες νερό (250 ml χωρητικότητα η κούπα)
Το χυμό 2 λεμονιών

Διαφήμιση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη βάζουμε νερό και το χυμό του ενός λεμονιού.
Πλένουμε, καθαρίζουμε τα κυδώνια.

Τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια και τα βάζουμε στο νερό με το λεμόνι για να μην μας μαυρίσουν. Κρατάμε τα μισά σπόρια και τις “καρδιές τους” και τα δένουμε μέσα σε ενα τούλι. Έχουν πηκτίνη και θα βοηθήσουν στο δέσιμο της μαρμελάδας.

Κατόπιν βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τις 6 κούπες νερό, τα κομμένα κυδώνια, το τούλι με τα σπόρια και τις “καρδιές “και τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή θερμοκρασία. Μόλις πάρουν βράση τα χαμηλώνουμε σε μέτρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.

Της συγκεκριμένης εκτέλεσης πήραν περίπου 35 λεπτά(ανάλογα τα κυδώνια μας).
Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να λιώνουν στο τρύπημα.

Όταν ετοιμαστούν, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Με την κουτάλα του πουρέ ή με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τα λιώνουμε να γίνουν πολτός ,αλλά να μείνουν και κομμάτια.

Πιέζουμε και από το τούλι να βγει όσο περισσότερος χυμός και το πετάμε.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη στον πολτό των κυδωνιών και βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει. Στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία και μετά σε μέτρια.

Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί πιάνει πολύ εύκολα.
Όταν δοκιμάσουμε στο πιάτο και είναι έτοιμη (σας δείχνω στο βίντεο πως),προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού, την αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση και είναι έτοιμη.

*Βραζουμε τα βάζα μου και τα γέμιζουμε με την καυτή μαρμελάδα, την άφηνουμε να κρυώσει εντελώς, τα κλεινουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι από κ. αννα καλλεργη“ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.