Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Υλικά Για τις κροκέτες (περίπου 20 μικρές κροκέτες): 350γρ. φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο1 μικρή πατάτα (περίπου 100γρ.) τριμμένη στο χοντρό μέρος […]

Διαφήμιση

Υλικά
Για τις κροκέτες (περίπου 20 μικρές κροκέτες):

350γρ. φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο1 μικρή πατάτα (περίπου 100γρ.) τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη1 1/2 φλιτζ. μπύρα1 1/2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα1 κουτ. σούπας άνιθο ψιλοκομμένο1/2 κουτ. γλυκού σουμάκξύσμα από 1 λεμόνιαλάτι / πιπέριηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το ντιπ:

4-5 ντοματίνια πομοντόρο (ώριμα αλλά σφιχτά) κομμένα σε κυβάκια2 κουτ. σούπας κάπαρη1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη1 κουτ. σούπας ελαιόλαδοαλάτι / πιπέρι

Εκτέλεση
Για τις κροκέτες:

Μαδάτε με τα χέρια σας τον μπακαλιάρο σε πολύ μικρά κομματάκια, προσέχοντας να αφαιρέσετε τυχόν κόκαλα και πέτσα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε την μπύρα με το αλεύρι και ανακατεύετε πολύ καλά, ώστε να έχετε έναν ομοιογενή χυλό χωρίς γρομπαλάκια.

Προσθέτετε στο χυλό όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ηλιέλαιο, και ανακατεύετε καλά, μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αν το μίγμα σας είναι πολύ υγρό, προσθέτετε λίγο ακόμη αλεύρι (προσοχή να μην βάλετε πάρα πολύ), ενώ αν θέλετε να αραιώσετε το μίγμα, προσθέτετε λίγη μπύρα.

Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο να σφίξει (περίπου 1 ώρα).

Αφού σφίξει, το βγάζετε από το ψυγείο και παίρνετε κουταλιές από το μίγμα τις οποίες τηγανίζετε σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι οι κροκέτες σας να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές (μόλις είναι έτοιμες από τη μία πλευρά, τις γυρνάτε και από την άλλη να πάρουν χρώμα).

Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λάδι.

Για το ντιπ:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Τις αφήνετε για 2′-3′ (δεν θέλουμε να λιώσει η ντομάτα, μόνο να ζεσταθεί) και στη συνέχεια προσθέτετε την κάπαρη, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά.

Σερβίρετε τις μπακαλιαροκροκέτες ζεστές και τις συνοδεύετε με το ντιπ.

Tip1: Για να ξαρμυρίσετε τον μπακαλιάρο τον βάζετε σε νερό για 24 ώρες, το οποίο αλλάζετε ανά διαστήματα.

Tip2: Αν δεν έχετε σουμάκ, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πάπρικα (κατά προτίμηση καπνιστή).

Tip3: Μην κάνετε τις κροκέτες πολύ μεγάλες, για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και εξωτερικά και εσωτερικά.

Tip4: Αν δεν έχετε πομοντόρο, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κανονικές ντομάτες (ώριμες αλλά σφιχτές).

Tip5: Αν η κάπαρη που έχετε είναι πολύ αλμυρή, φροντίστε να την ξεβγάλετε με νερό προτού τη χρησιμοποιήσετε.

Tip6: Συνοδεύστε το ντιπ σας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Του πάει πολύ! Κι αν σας αρέσουν τα καυτερά, προσθέστε στο ντιπ σας και λίγο τσίλι.

Μπες στο www.sundayspoon.gr για περισσότερες νόστιμες συνταγές σαν και αυτή !