Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Τη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να τη φτιάξετε και με ψιλοκομμένο κοτόπουλο αντί για τα συκωτάκια. Η πίτα αυτή συνηθίζεται τις Απόκριες, κυρίως στην περιοχή της Μεσσαράς στην Κρήτη. Yλικά για το φύλλο -500 γρ. αλεύρι -3-4 κ.σ. ελαιόλαδο -1/2 κ.γ. αλάτι -1 φλ. τσ. νερό (ή 6 φύλλα κρούστας) Υλικά για τη γέμιση: -300 γρ. […]

Διαφήμιση

Τη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να τη φτιάξετε και με ψιλοκομμένο κοτόπουλο αντί για τα συκωτάκια.
Η πίτα αυτή συνηθίζεται τις Απόκριες, κυρίως στην περιοχή της Μεσσαράς στην Κρήτη.

Yλικά για το φύλλο

-500 γρ. αλεύρι
-3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
-1/2 κ.γ. αλάτι
-1 φλ. τσ. νερό
(ή 6 φύλλα κρούστας)

Υλικά για τη γέμιση:

-300 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο συκώτι σε μικρά κομματάκια
-2 1/2 φλ. τσ. ρύζι καρολίνα
-4 φλ. τσ. ζωμός κότας
-1 φλ. τσ. γάλα
-1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
-2 κ.σ. βούτυρο
-2 φλ. τσ. ζάχαρη
-κανέλα
-γαρίφαλο τριμμένο
-μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο με 1 κ.σ βούτυρο.

Σοτάρουμε τα συκωτάκια να ροδίσουν σε δυνατή φωτιά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι.

Το ανακατεύουμε με τα συκωτάκια δυο τρεις φορές και ρίχνουμε το ζωμό.

Το αφήνουμε να βράσει 10′.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και 4 κ.σ. ζάχαρη.

Σιγοβράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο.

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια.

Το αφήνουμε να ξεκουραστεί 30′.

Ανοίγουμε συνολικά 6 φύλλα.

Στρώνουμε τα 3 στο ταψί (βουτυρωμένα ή λαδωμένα ένα-ένα), πασπαλίζουμε με ζάχαρη και απλώνουμε τη μισή γέμιση.

Ρίχνουμε επάνω λίγη ζάχαρη και κανέλα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο.

Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Βάζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα δύο φύλλα, βουτυρωμένα.

Χαράζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με το γάλα.

Ρίχνουμε επάνω ζάχαρη και κανέλα και τη βάζουμε στο φούρνο για 40′-50΄ μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο :  amanivoice-chios