Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Ο καπαμάς (kapama) είναι μία τεχνική μαγειρικής με βάση το αρνίσιο ή το μοσχαρίσιο κρέας, που τσιγαρίζεται σε ελαιόλαδο και […]

Διαφήμιση

Ο καπαμάς (kapama) είναι μία τεχνική μαγειρικής με βάση το αρνίσιο ή το μοσχαρίσιο κρέας, που τσιγαρίζεται σε ελαιόλαδο και μαγειρεύεται με κρεμμύδι, ντομάτες και αρκετά καρυκεύματα.
Καπαμάς επίσης ονομάζεται και το φαγητό που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο και μπορεί να είναι όχι μόνο κρέας αλλά και λαχανικά.

Ας μαγειρεύσουμε κι εμείς το κουνουπίδι καπαμά, ξεφεύγοντας λίγο από την παράδοση, για να το αγαπήσουν ακόμα κι εκείνοι που το αποφεύγουν, λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Θα το αρωματίσουμε λίγο εξωτικά, για να ευχαριστηθούμε την πηχτή νοστιμότατη σάλτσα του! Μην ξεχάσετε όμως να ετοιμάσετε ή να αγοράσετε φρέσκο ψωμί!

Τα Υλικά

(Για 4-5 μερίδες)
1 ½ κιλό κουνουπίδι, φρέσκο
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
3 ντοματάκια κονσέρβα ή μια ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και χονδροκομμένη
1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο ροδέλες (προαιρετικά)
1 κουταλιά κάπαρη, πλυμένη και στραγγισμένη (προαιρετικά)
2 κλωναράκια φρέσκο κάρυ ή σέλινο
1 κουταλάκι κάρυ, σκόνη
1 ξυλάκι κανέλας
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πολύχρωμο
Ανάλογο χλιαρό νερό
Οδηγίες
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα εξωτερικά του φύλλα, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια-τουφίτσες.
Το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε ανάλογα και τα υπόλοιπα λαχανικά.


 
 



Ρίχνουμε μέσα σε μια πλατειά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Όταν ζεσταθεί αρκετά, τσιγαρίζουμε το κουνουπίδι και το καρότο. 

Μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα, μέχρι να ξανθύνει ελαφρά. 





 
 



Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και μόλις αρχίσουν να μοσχομυρίζουν, ρίχνουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ ντομάτας, διαλυμένο μέσα σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και μετά ρίχνουμε την κάπαρη, ένα ακόμα φλιτζάνι χλιαρό νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 





Σιγοβράζουμε το φαγητό, περίπου 20-30 λεπτά, ανακινώντας που και που την κατσαρόλα. Είναι έτοιμο, όταν έχει βράσει το κουνουπίδι, χωρίς να χάσει το σχήμα του, και έχει μείνει σχεδόν με το λάδι.


 


Το σερβίρουμε ζεστό. Καλή όρεξη! 

ΠΗΓΗ