Διαφήμιση

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη

  • 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120γρ βούτυρο αγελάδος ανάλατο
  • 75γρ άχνη ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αβγού
  • 2 κ.σ. νερό κρύο
  • ασπράδι αβγού
Διαφήμιση

για τη γέμιση

Διαφήμιση
  • 5 μεγάλα αβγά
  • 150γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80μλ χυμό λεμονιού (φρεσκοστιμμένο, όχι κανένα φρουτοποτό…)
  • 2 κ.σ. ξίσμα λεμονιού (προσέξτε τα λεμόνια να είναι ακέρωτα)
  • 150μλ κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για τη ζύμη: κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε με τη ζάχαρη. Κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, τρίψτε το με το αλεύρι μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος τους κρόκους και το νερό και ζυμώστε ελαφρά, αλλά όχι πολύ (μάξιμουμ 30 δευτερόλεπτα), για να μην γίνει πολύ ελαστική η ζύμη. Κάντε τη ζύμη μια μπάλα και βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Σε μια καθαρή επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι ανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους περίπου 3 χιλιοστά. Καλύψτε με τη ζύμη προσεχτικά την ταρτιέρα, χωρίς όμως να τεντώσετε τη ζύμη και κόψτε ό,τι περισσεύει από τις άκρες περνώντας τον πλάστη από πάνω. Τρυπήστε όλη την κάτω επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι και βάλτε τη πάλι στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Φτιάξτε τη γέμιση: με το μίξερ χειρός ή με τον αβγοδάρτη χτυπήστε τα αβγά με τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι και το ξίσμα για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέστε και την κρεμα γάλακτος και χτυπήστε τη ελαφρά να ενσωματωθεί. Αφήστε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να τη χρειαστείτε.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 oC.
  • Καλύψτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίξτε μέσα φασόλια/ρεβίθια/ρύζι και ψήστε για 10 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάλτε την τάρτα από το φούρνο και με ένα πινέλο περάστε την επιφάνεια της με λίγο ασπράδι αβγού και ξαναβάλτε στο φούρνο για 1 λεπτό (αυτό δημιουργεί ένα φιλμ στην τάρτα και βοηθάει να μην μαλακώσει από την υγρασία της γέμισης).
  • Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 oC.
  • Βγάλτε από τον φούρνο και ρίχτε προσεκτικά μεσα τη γέμιση. Καλό είναι να ζεστάνετε λίγο τη γέμιση προηγουμένως, προσεχτικά βέβαια για να μην κόψει, σε ένα κατσαρολάκι ή στο μικροκυμάτων. Αυτό επιταχύνει το ψήσιμο.
  • Ψήστε την τάρτα για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι ίσα που να έχει πήξει. Βάλτε την τάρτα στο ψυγείο να κρυώσει τουλάχιστον 2 ώρες.
  • Για να σερβίρετε, πασπαλίστε με λίγη άχνη ζάχαρη.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Διαφήμιση

ΠΗΓΗ

Συνταγές που ξεχώρισαν ...

Προηγούμενο άρθροΚέικ Μήλου με Σοκολάτα
Επόμενο άρθροΦετόπιτα – τυρόπιτα χωρίς φύλλο