Υλικά

Διαφήμιση

1 κιλό φρέσκες πατάτες καθαρισμένες
250 γρ. γάλα
250 γρ. βούτυρο
4 φρέσκα κρεμμύδια
4 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
300 γρ. τυριά τριμμένα (γραβιέρα, κασέρι, φέτα κλπ)
300 γρ. χαλούμι
200 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
2 αυγά
Αλάτι, πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες, τις οποίες τις έχουμε κόψει σε μεγάλες ροδέλες, με νερό και αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το βούτυρο, τις μελιτζάνες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό –τα δύο τελευταία τα έχουμε ψιλοκόψει.

Διαφήμιση

Όταν μαλακώσουν οι μελιτζάνες, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο πυρέξ, στρώνουμε –σαν σε μουσακά- πατάτες κι από πάνω ρίχνουμε τη μισή ποσότητα των τυριών, του ζαμπόν και του χαλουμιού –το οποίο έχουμε κόψει σε κυβάκια.

Βάζουμε από πάνω το μίγμα της μελιτζάνας και στρώνουμε μια δόση ακόμη πατάτας.

Τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά και το ζαμπόν. Έχοντας χτυπήσει τα δύο αυγά, τα αναμιγνύουμε με το γάλα και ρίχνουμε το μίγμα ομοιόμορφα στο ταψί.

Στη συνέχεια βάζουμε λίγο βούτυρο σε μικρά κομματάκι από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά.

Όλα τα υλικά είναι μισοβρασμένα, οπότε έχετε το νου σας, ανάλογα την ένταση του φούρνου σας, να μη σας αρπάξει.

Επίσημα το φαγητό είναι έτοιμο όταν ροδοκοκκινίσει η όψη του και φυσικά όταν στα πλάγια του πυρέξ δούμε ότι έχει απορροφηθεί/ψηθεί το γάλα με το αυγό.

Διαφήμιση

Σερβίρουμε ζεστό χωρίς κάποιο άλλο συνοδευτικό.

Συνταγές που ξεχώρισαν ...

Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε Πρασόπιτα – Το τέλειο ορεκτικό!
Επόμενο άρθροΚοτοπουλάκι στην σχάρα με σπέσιαλ πατατούλες και γευστική σως