Κέικ Καρότου με Παντζάρι - Χρυσές Συνταγές
Connect with us

Κεικ

Κέικ Καρότου με Παντζάρι

Υλικά:
Για στρογγυλή φόρμα 24cm
350 γρ. τριμμένα καρότα (ωμά)
200 γρ τριμμένα παντζάρια (βρασμένα)
300 γρ. καστανή ζάχαρη
4 αυγά
240 ml ηλιέλαιο
1/2 κούπα χοντροσπασμένα καρύδια
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού baking powder
2 κουτ. γλυκού σόδα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη:
60 γρ Flora με βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. τυρί κρέμα
1 βανίλια σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού από τα υγρά του παντζαριού
Διακόσμηση:
μαρεγκάκια
ξερά τριανταφυλλάκια
ψιλοτριμμένα καρύδια

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε την φόρμα, καλύπτοντας τον πάτο με λαδόκολλα και βουτυρώνοντας τα πλαϊνά της.
Στύβουμε ελαφρά τα τριμμένα παντζάρια, φορώντας γάντια, και κρατάμε στην άκρη τα υγρά τους.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε στην μεσαία θέση του φούρνου για 30 λεπτά ξεσκέπαστο και τα υπόλοιπα 30 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Ελέγχουμε τοποθετώντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει καθαρή ή με ελάχιστα ψίχουλα, τότε είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε και αφήνουμε 10 λεπτά στην φόρμα. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για την επικάλυψη:
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ το Flora με βούτυρο, την ζάχαρη άχνη , την βανίλια και το τυρί κρέμα. Όταν έχουμε μια λεία κρέμα προσθέτουμε σιγά σιγά το υγρό από τα παντζάρια. Εγώ χρησιμοποίησα περίπου μια κουταλιά του γλυκού. Εσείς μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βάζουμε το γλάσο στο ψυγείο για να σφίξει, μέχρι να κρυώσει και το κέικ.
Διακόσμηση:
Καλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ με το γλάσο. Τρίβουμε με τα χέρια μας τα μαρεγκάκια και τα τριανταφυλλάκια, καλύπτουμε όση από την επιφάνεια του γλυκού επιθυμούμε και την υπόλοιπη την καλύπτουμε με το τριμμένο καρύδι.
Διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 μέρες (εάν τα καταφέρετε). Το κέικ όσο μένει γίνεται πιο νόστιμο οπότε, εάν θέλετε να το σερβίρετε σε κάποια εκδήλωση, μπορείτε να το φτιάξετε από την προηγούμενη και να το διατηρήσετε, αφού το τυλίξετε με μεμβράνη, εντός ψυγείου.
Καλή απόλαυση!