Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Η Συνταγή είναι της κ. Βάσω Βελή-Μανούκα – “Σπιτικές απολαύσεις της Καίτης” ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ 5γρ μαγιά σε 125γρ χλιαρό […]

Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι της κ. Βάσω Βελή-Μανούκα – “Σπιτικές απολαύσεις της Καίτης”

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
5γρ μαγιά σε 125γρ χλιαρό γάλα με μία κουταλιά ζαχαρη, αφήνουμε να φουσκώσει.. σε άλλο μπολ έχουμε 300γρ αλεύρι μία βανίλια, μια πρέζα αλάτι και λίγο ξύσμα από λεμόνι και σε ένα φλυτζανάκι 50γρ λιωμένο βούτυρο, και ένα αυγό σε θερμοκρασία δωματίου. Κάνουμε μια γουβίτσα στο αλεύρι, ρίχνουμε το αυγό και την φουσκωμένη μαγιά και ζυμώνουμε να ανακατευτούν τα υλικά και να υγρανθεί το αλεύρι..

Στην συνέχεια ρίχνουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε όπως τα τσουρέκια, με διπλώματα.. σκεπάζουμε την ζύμη, την αφήνουμε να φουσκώσει κι ετοιμάζουμε την γέμιση.. Καθαρίζουμε δύο μήλα και τα κόβουμε μικρά κυβάκια, τους ρίχνουμε και λίγο χυμό λεμόνι για να μην μαυρίσουν.. καθαρίζουμε και μερικά κεράσια, πόσα να σας πω τώρα που δεν τα ζύγισα; μια κούπα περίπου και τα κόβουμε στην μέση. μόλις είναι έτοιμη η ζύμη μας ανοίγουμε σε φύλλο περίπου μισό εκατοστό πάχος κι κόβουμε κύκλους με ένα τσέρκι.

Ανακατεύουμε τα μήλα με τα κεράσια, με λίγο ξύσμα λεμονιού ακόμα, με 2 κουταλιές ζάχαρη και με μιάμιση κουταλιά κορν φλάουρ.. μοιράζουμε την γέμιση στα πιτάκια της ζύμης και κλείνουμε απ τις δύο μεριές σαν βαρκούλες αφήνοντας από πάνω ανοιχτά όπως τα πεϊνιρλί, εξ ων και το όνομα.

Τα βάζουμε στο ταψάκι μας που έχουμε στρωμένο με αντικολλητικό λαδωμένο ελαφρά χαρτί, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξαναφουσκώσει η ζύμη. Αλοίφουμε αφού φουσκώσει με ένα κρόκο αυγού χτυπημένο με μια κουταλιά γάλα, πασπαλίζουμε ακόμα με λίγη ζάχαρη τα φρούτα. Ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.

Αφού βγάλουμε απ τον φούρνο, αν η ζύμη από πάνω μας βγει ξεροψημένη μπορούμε να έχουμε έτοιμο ένα σιροπάκι με μια κουταλιά ζάχαρη σε 20ml νεράκι και περνάμε με το πινέλο την ζύμη μας.. τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται αν ψήσουμε σε αντιστάσεις.. ο αέρας ξεραίνει και την ζύμη λίγο και τα φρούτα που δεν τα θέλουμε να στεγνώσουν πολύ.

Βλέπετε πόσο αφράτη και πόσο μαστιχωτή είναι η ζύμη και βέβαια ως προς τα φρούτα δεν υπάρχει περιορισμός, μπορεί να είναι φράουλες, μπορεί να είναι βερίκοκα, σταφύλια, μύρτιλα, ότι γουστάρει ο καθένας, όπως επίσης και το άρωμα, αντί για βανίλια και ξύσμα λεμονιού μπορεί αν πειραματιστεί ο καθένας με ότι του αρέσει.

Η Συνταγή είναι της κ. Βάσω Βελή-Μανούκα – “Σπιτικές απολαύσεις της Καίτης”