Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Υλικά: 1 μεγάλο κοτόπουλο 1/2 κιλό συκωτάκια κοτόπουλου 1 κούπα ρύζι για πιλάφι 1/3 κούπας κάστανα βρασμένα 1/4 κούπας μαύρες σταφίδες 1/4 κούπας κουκουνάρια 2 φέτες μπέικον 1 πιπεριά Φλωρίνης 1 κρεμμύδι 1 ξινόμηλο 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο 2-3 κουταλιές βούτυρο αλάτι και πιπέρι 2 κουταλιές σούπας ρας ελ χανούτ (μίγμα μπαχαρικών) ​ ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ξεκινάμε πλένοντας […]

Διαφήμιση
Υλικά:
1 μεγάλο κοτόπουλο
1/2 κιλό συκωτάκια κοτόπουλου
1 κούπα ρύζι για πιλάφι
1/3 κούπας κάστανα βρασμένα
1/4 κούπας μαύρες σταφίδες
1/4 κούπας κουκουνάρια
2 φέτες μπέικον
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 κρεμμύδι
1 ξινόμηλο
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ρας ελ χανούτ (μίγμα μπαχαρικών)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε πλένοντας με άφθονο νερό τα συκωτάκια. Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τα βάλουμε σε ένα σουρωτήρι και να τα πλύνουμε κάτω από τη βρύση. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά, σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια τα σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με δυο κουταλιές λάδι.

Τα γυρνάμε κι από την άλλη μεριά προσέχοντας να μην τα σπάσουμε. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, τα βάζουμε σε ένα πιάτο και προσθέτουμε στο τηγάνι ψιλοκομμένα το κρεμμύδι και την πιπεριά. Ανακατεύουμε να σωταριστούν.

Προσθέτουμε το μπέηκον σε κομματάκια να σωταριστεί λίγο κι αυτό. Προσθέτουμε διαδοχικά το ρύζι, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι και το ρας ελ χανούτ και τέλος ξαναγυρνάμε και τα συκωτάκια ανακατεύοντας με προσοχή.  Όταν σωθούν τα υγρά στο τηγάνι, το αποσύρουμε από τη φωτιά και τότε προσθέτουμε κι ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο μας μήλο.

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Ετοιμάζουμε το κοτόπουλό μας. Το πλένουμε καλά, το αφήνουμε να στραγγίξει από τα νερά και το αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα κι έξω. Αν πρόκειται να ψήσουμε αμέσως το γεμιστό μας κοτόπουλο, τότε μόλις κρυώσει ελαφρά η γέμιση ώστε να μην καίγονται τα χέρια μας, μπορούμε να γεμίσουμε την κοιλίτσα του κοτόπουλου.

Αν όμως θέλουμε να προετοιμάσουμε το κοτόπουλο για να μπει στο φούρνο την επομένη ή αρκετές ώρες αργότερα, τότε αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ πριν γεμίσουμε το κοτόπουλο με αυτήν. Αφού γεμίσουμε την κοιλίτσα του κοτόπουλου, την κλείνουμε και στερεώνουμε όπως μπορούμε καλύτερα με καλαμάκια για σουβλάκια ή με οδοντογλυφίδα

Picture
Picture
Picture

Γεμίζουμε ένα πυρέξ με την υπόλοιπη γέμιση, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σκορπάμε στην επιφάνεια το βούτυρο σε κομματάκια. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το κοτόπουλο το τοποθετούμε σε ένα σκεύος με καπάκι (μια γάστρα) με την προσθήκη ενός ποτηριού νερό μόνο.

Τα βάζουμε να ψηθούν ταυτόχρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο. Η γέμιση βέβαια θα ετοιμαστεί γρηγορότερα, μόλις μαγειρευτεί το ρύζι. Το κοτόπουλο χρειάζεται τουλάχιστον 2 με 2,5 ώρες.

Picture
Picture
Picture

ΤΙΡ: Θυμόμαστε πάντοτε όταν μαγειρεύουμε πουλερικά να απολυμαίνουμε σχολαστικά κάθε τι που ήρθε σε άμεση επαφή με το ωμό κρέας του πουλερικού (πάγκο, νεροχύτη, σουρωτήρι, πιάτα, ξύλο κοπής κλπ) επειδή θεωρούμε ότι όλα τα πουλερικά έχουν σαλμονέλα, ένα επικίνδυνο βακτήριο για τον άνθρωπο.

Για την απολύμανση πρέπει να χρησιμοποιηθεί απορρυπαντικό που να περιέχει χλώριο. Εγώ βρίσκω πρακτικά τα σπρέι. 

Δείτε περισσότερα :  ahungrybear