Διαφήμιση

Υλικά

500 γρ αλεύρι για τσουρέκι
400 μλ χυμό πορτοκάλι
340 γρ ελαιόλαδο
300 γρ ζάχαρη
80 γρ σταφίδες
70 γρ καρύδια
1 κτγ κανέλα
1/4 κτγ γαρύφαλλο σκόνη
20 γρ μπέικεν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το στόλισμα
ζάχαρη άχνη
25×35

Διαφήμιση

Δείτε την εκτέλεση της Συνταγής στο βίντεο:

Και μερικά λογια για την φανουρόπιτα:

Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα (στην ουσία κέικ) της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία.

Είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού, δεν περιέχει βούτυρο και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν.

Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που ήταν μια αμαρτωλή γυναίκα πολύ σκληρή με τους φτωχούς.

Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά. Τα υλικά πρέπει να είναι όλα νηστίσιμα, γι’ αυτό και δεν περιέχει ελαιόλαδο αλλά σπορέλαιο. Τα βασικά αλλά και πιο συνηθισμένα υλικά είναι: αλεύρι, σπορέλαιο, ζάχαρη, χυμός πορτοκάλι, μπέικιν πάουντερ, καρύδια, σταφίδες. Άλλα υλικά μπορεί να περιλαμβάνουν κανέλα, γαρίφαλο, μαγειρική σόδα και νερό.

Στην πιο απλή της εκδοχή η φανουρόπιτα έχει μονο 7 υλικά, όσα και τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Και ας δούμε μαζί και την ευχή της Φανουρόπιτας!

Διαφήμιση

“Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.”

Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι από το κανάλι LIVE KITCHEN CHANNEL

Συνταγές που ξεχώρισαν...

Προηγούμενο άρθροΤραγανό τουρσί για γεμιστά, πίτες και φαγητό
Επόμενο άρθροΤραγανά σοκολατάκια με σοκοφρέτα