Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι από κ. αννα καλλεργη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Φανταστικά αφράτα μυρωδάτα τσουρεκάκια και φυσικά νόστιμα!

ΥΛΙΚΑ
Το ποτήρι που χρησιμοποίηούμε για να μετρήσουμε το νερό έχει χωρητικότητας 250γρ.

Διαφήμιση

Για 2 κιλά αλεύρι είναι η συνταγή, αλλά τελικά χρειάστηκε 1600 γρ. λόγω του ότι το αλεύρι ήταν δυνατό ή το ποτήρι που θα χρησιμοποίησουμε μικρότερο.
Γι’ αυτό προσοχή στο ζύμωμα πάντα.

Για το προζύμι:
Σε λεκάνη βάζουμε 2 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό, 1/2 κσ. ζάχαρη, 8 φακελάκια ξηρή μαγιά των 8 γρ.,τα διαλύουμε καλά με ένα αβγοδάρτη και προσθέτουμε σταδιακά 2 περίπου φλυτζάνες του τσαγιού αλεύρι για τσουρέκι. Τα ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας πηχτός χυλός και το σκεπάζουμε με μεμβράνη για να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.

Για το ζυμάρι:
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κιλό ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο LURPAK και 1 κσ. ΝΕΑ ΦΥΤΙΝΗ
1/2 ποτήρι του νερού γάλα
2 γρ. μαστίχα
6 γρ. μαχλέπι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε το βούτυρο και τη ΦΥΤΙΝΗ (όχι καυτά προσοχή) και τον χτυπάμε με τη μισή ζάχαρη να αφρατέψει με το μίξερ.
Χωρίζουμε τα αυγά. Χτυπάμε τα ασπράδια να σταθούν. Χτυπάμε τους κρόκους με την άλλη μισή ζάχαρη να ασπρίσουν και προσθέτουμε μέσα τα ασπράδια να γίνουν ένα μίγμα.

Τα προσθέτουμε στο βούτυρο με τη ζάχαρη που χτυπήσαμε. Προσθέτουμε μετά το γάλα (χλιαρό),το μαχλέπι και την μαστίχα που έχουμε κοπανισμένη με λίγο αλεύρι και τα χτυπάμε με το μίξερ να ενωθούν.
Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το προζύμι, τα ενώνουμε και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, διπλώνοντας και πιέζοντας ελαφριά το ζυμάρι. Εμένα μου πήρε με το αλεύρι που χρησιμοποίησα 1600 γρ.(Μύλοι Αγίου Γεωργίου για τσουρέκι).

Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακιά προς να κολλάει ελαφρώς.
Το σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανέβει και να διπλασιαστεί.

Διαφήμιση

Όταν είναι έτοιμο το κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε και το σχήμα και πλάθουμε.
Εγώ μέσα σε δύο τσουρέκια έβαλα και λίγη κομμένη κουβερτούρα. Σας έχω σε φώτο πως τα έκανα.

Τα τοποθετούμε στα ταψιά που θα ψηθούν πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τα σκεπάζουμε να φουσκώσουν ξανά.
Οταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με αυγό που έχουμε προσθέσει μέσα λίγο γάλα και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 με 35 λεπτά.

Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι από κ. αννα καλλεργη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές που ξεχώρισαν ...

Προηγούμενο άρθροΣπέσιαλ υγιεινή συνταγή για παστέλι κυδώνι
Επόμενο άρθροΕξαιρετικοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες