Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι από κ. Tonia Papantoniou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά:
170 γρ μαγιά φρέσκια
450 γρ ζάχαρη
200 γρ βούτυρο lyrpak ή φρέσκο βούτυρο
300 γρ γάλα φρέσκο πλήρες
6 αυγά

Ένα κιλό αλεύρι αμερικανικό Robin hood (εδώ προσοχή το πακέτο είναι 900γρ)
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακουλέ
Ξύσμα ενός λεμονιού
Ζάχαρη μαύρη
Σταφίδες
Καρύδια
Ελάχιστο αλάτι

Διαφήμιση

Εκτέλεση:
Σε πολύ χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά με λίγη από τη ζάχαρη και λίγο από το αλευρι ώστε να γίνει μια ζύμη σαν γιαούρτι.Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη υπόλοιπη ζάχαρη τόσο όσο να ασπρίσει και να γίνει ένα αφράτο μείγμα ,προσθέτουμε τα μυρωδικά ,το αλάτι τη φουσκωμένη μαγιά και σιγά σιγά το αλεύρι.

Χτυπάμε να ζυμωθουν καλά τα υλικά μας.Μεταφερουμε το ζυμάρι μας σε μια λεκάνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μεμβράνη και μια πετσέτα.

Όταν φουσκώσει , λιώνουμε το βούτυρο , τοποθετούμε πάλι στο μίξερ το ζυμάρι μας και σιγά σιγά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να το πάρει όλο. Όταν πάρει όλο το βούτυρο αφήνουμε τη ζύμη μας μέσα στο μίξερ να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο φόρμες του κέικ , παίρνουμε λίγη ζύμη και φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια (σαν ένα καρύδι) και τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο να καλύψουμε τον πάτο της φόρμας, πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη, τις σταφίδες και τα καρύδια.

Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση μπαλάκια ζύμης και πασπαλίζουμε πάλι με μαύρη ζάχαρη , σταφίδες και τα καρύδια. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε και για τη δεύτερη φόρμα μας και αφήνουμε να φουσκώσει.

Διαφήμιση

Παρασκευή σάλτσας μαύρης ζάχαρης :
Σε μια μικρή κατσαρολιτσα , βάζουμε 150 γρ βούτυρο Lurpak να λιώσει λίγο, προσθέτουμε 5 κουταλιές ζάχαρη μαύρη και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει την υφή μιας πηχτής κρέμας.

Όταν φουσκώσει το κείκ μας στη φόρμα και πριν το βάλουμε στο φούρνο με ένα κουτάλι ρίχνουμε σε όλη την επιφανεια του τη σάλτσα μαύρης ζάχαρης.

Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε περίπου 35~40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο

Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι από κ. Tonia Papantoniou “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές που ξεχώρισαν ...

Προηγούμενο άρθροΜία πάστα ταψιού με εγγυημένο αποτέλεσμα
Επόμενο άρθροΚιουνέφε – Θα το κάνεις και θα το λατρέψεις