Φτάνουν τα Χριστούγεννα σιγά σιγά και σκεφτόμαστε για τα καλά την διακόσμηση του σπιτιού μας. Πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κάποια πράγματα μόνοι μας, όπως ένα gingerbread house ;

Ένα έθιμο των Χριστουγέννων που έχει αρχίσει να μπαίνει και στην ελληνική πραγματικότητα – δεν το είχαμε στα χωριά μας, ούτε ήξεραν κάτι γι’ αυτό οι γιαγιάδες μας) είναι τα Gingerbread houses. Ναι, εκείνα τα μικρά (ή και πιο μεγάλα) μπισκοτόσπιτα – με παράθυρα ή χωρίς, καμινάδες ή άνευ – που βλέπει κανείς στα ζαχαροπλαστεία, μαγεύετε από τα χρώματα και τα ζαχαρωτά που έχουν πάνω τους, αλλά μόλις δει το ταμπελάκι με την τιμή, κάνει ένα βήμα πίσω για να πάρει μια βαθιά ανάσα. Ένα διακοσμητικό στοιχείο που δεν είναι διόλου οικονομικό, αλλά παράλληλα είναι πολύ όμορφο.

Κι όμως, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας πολύ απλά και οικονομικά υλικά. Μπορεί να είναι μια διαδικασία που δεν ολοκληρώνετε σε μία ώρα, αλλά παράλληλα είναι μια τέλεια ευκαιρία για να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας με το παιδί σας, που αναμφίβολα θα ενθουσιαστεί. Μπορούν να δημιουργηθούν σε άπειρες παραλλαγές τόσο αναφορικά με το σχήμα, το μέγεθος, τις αποχρώσεις, αλλά και τα υλικά διακόσμησης τους.
Ένα μπισκοτόσπιτο με πολλά ζελεδάκια Ένα μπισκοτόσπιτο με πολλά ζελεδάκια/Φωτογραφία: Instagram/seasonal_countdownss

Πως φτιάχνουμε ένα gingerbread μόνοι μας:

Αρχικά, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να φτιάξετε τα μπισκότα με τα οποία θα δημιουργηθεί ο βασικός σκελετός – μην ξεχάσετε την στέγη. Φτιάξτε την δική σας δοκιμασμένη ζύμη για μπισκότα ή προσπαθήστε να βρείτε μία στο διαδίκτυο ειδικά για μπισκοτόσπιτα, που λόγω του μελιού και της καστανής ζάχαρης που έχουν, το αποτέλεσμα είναι αυτό το σκούρο χρώμα που θυμίζει ξύλινο σπίτι και έρχεται σε αντίθεση με το λευκό του γλάσου που θα χρησιμοποιήσετε για το χιόνι. Κάντε ένα προσχέδιο σε χαρτί για να υπολογίσετε σωστά τα μεγέθη για κάθε κομμάτι των τοίχων και της στέγης και κόψτε την ζύμη σε πάχους περίπου 1- 1,5 εκατοστού.
Κάντε πρώτα τα διακοσμητικά στοιχεία επάνω στα κομμάτια όπως π.χ. τα παράθυρα και τις πόρτες, προτού ενώσετε τα κομμάτια μεταξύ τουςΚάντε πρώτα τα διακοσμητικά στοιχεία επάνω στα κομμάτια όπως π.χ. τα παράθυρα και τις πόρτες, προτού ενώσετε τα κομμάτια μεταξύ τους/φωτογραφία: Instagram/caffetteria_del_borgo_trieste

Το επόμενο βήμα είναι να ετοιμάσετε το συνδετικό υλικό των κομματιών του gingerbread house. Πώς θα γίνει αυτό; Με την βοήθεια ενός λεπτού κορνέ και λευκού γλάσου (royal icing), που θα φτιάξετε χτυπώντας σε μαρέγκα, ζάχαρη άχνη με ασπράδια. Η διαδικασία της συγκόλλησης δεν είναι άμεση, καθώς απαιτούνται περίπου 2-3 ώρες μέχρι να σκληρύνει το γλάσο και να σταθούν τα κομμάτια.
Χρησιμοποιήστε γλάσο για συνδετικό υλικό ανάμεσα στους τοίχους του σπιτιού αλλά και για την διακόσμηση Χρησιμοποιήστε γλάσο για συνδετικό υλικό ανάμεσα στους τοίχους του σπιτιού αλλά και για την διακόσμηση/Φωτογραφία: Shutterstock

Μην παραλείψετε πάντως, να τα στηρίξετε με άλλα αντικείμενα, προκειμένου να παραμείνουν σταθερά μέχρι να κολλήσουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να κολλήσετε τα μπισκότα χρησιμοποιώντας υγρή καραμέλα που έχετε φτιάξει μόνοι σας λιώνοντας ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και η οποία πήζει σχεδόν αμέσως. Δεν είναι κάτι που συστήνουμε σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε gingerbread houses με τα παιδιά σας. Θα το μετανιώσετε, καθώς μπορεί να καούν.
Πολλά μικρά μπισκοτόσπιτα με διαφορετική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση το καθένα/Φωτογραφία: Instagram/
janamare.vanrensburg

Στο δικό μας μπισκοτόσπιτο, βάζουμε την φαντασία μας να κάνει την δουλειά!

Τελευταίο στάδιο η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει, πάρτε χρωματιστά καραμελάκια, πολύχρωμο γλάσο, ζαχαρόπαστα ακόμη και μπατόν σαλέ ή ότι άλλο βάζει ο νους σας και δημιουργήστε.
Φτιάξτε το δικό σας μπισκοτόσπιτο όπως εσείς το ονειρεύεστε/Φωτογραφία: Instagram/ solvangbakery

Tips: Με ζυμάρι από τα μπισκότα που θα σας περισσέψει, μπορείτε να φτιάξετε στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας.
Αν δεν τα καταφέρετε με το στήσιμο του μπισκοτόσπιτου, μπορείτε πάντα να το κάνετε τριγωνικόΑν δεν τα καταφέρετε με το στήσιμο του μπισκοτόσπιτου, μπορείτε πάντα να το κάνετε τριγωνικό/Φωτογραφία: Instagram/
our.mountain.life

Αν θέλετε να κρατήσετε απασχολημένα τα παιδιά σας, πάρτε τα τετράγωνα μπισκότα γνωστής εταιρείας, κολλήστε τα μεταξύ τους και φτιάξτε μικρά σπιτάκια για να τα στολίσουν όπως θέλουν, χωρίς να φοβόσαστε μην καταστρέψουν το δικό σας Gingerbread House που θέλετε τόσο πολύ να παρουσιάσετε στους συγγενείς και φίλους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Παιδί φτιάχνει μπισκοτόσπιτοΔώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να φτιάξουν τα δικά τους μπισκοτόσπιτα και στο τέλος μπορεί να καταλήξετε με ένα ολόκληρο χωριό! Φωτογραφία: Instagram/ ellen.in.spain
Φωτογραφίες: Shutterstock, Instagram

Υλικά:
Για τα μπισκότα

¾ της κούπας καστανή ζάχαρη
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη, άγλυκο
3 κουταλιές του γλυκού τριμμένο τζίντζερ (προαιρετικά, αν θέλετε να έχετε την αυθεντική γεύση)
1 κουταλιά του γλυκού baking powder
2 ½ κούπες αλεύρι ολικής άλεσης

Για το γλάσο

2 ασπράδια αυγού που τα έχετε βάλει στο ψυγείο να κρυώσουν
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 κούπες άχνη ζάχαρη

Για τη διακόσμηση

(αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει!)
Τρούφα ζαχαροπλαστικής
Καραμέλες
Σταγόνες σοκολάτας
Τριμμένη καρύδα

Εκτέλεση:

Προσθέτουμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, ώστε το μείγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο, για 3 λεπτά.

Έπειτα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα στεγνά υλικά (τις σκόνες) και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Βγάζουμετο μίγμα από τον κάδο του μίξερ, το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά με μία ώρα.

Όταν θα έχει κρυώσει καλά, βγάζουμε το μίγμα από το ψυγείο και το απλώνουμε σε ένα φύλλο χαρτιού ψησίματος. Βγάζουμεκαι άλλο ένα χαρτί ψησίματος από πάνω και με τον πλάστη, απλώνουμε το μίγμα έτσι ώστε να αποκτήσει πάχος περίπου 0,5 εκ.

Τώρα θα χρειαστεί να κόψουμε τα μέρη του σπιτιού:

Υπολογίζουμε 2 κομμάτια των 7,5 x 18 εκατοστών για την σκεπή, 2 κομμάτια για το μπροστά και πίσω μέρος του σπιτιού στα 7,5 x 18 εκατοστά και δύο κομμάτια για τα πλαϊνά του σπιτιού 15 x 20 εκατοστών, περίπου.

Απλώνουμε τα κομμάτια αυτά σε έναν δίσκο ψησίματος και τα βάζουμε ξανά στο ψυγείο, μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος στους 180 βαθμούς.

Έπειτα, ψήνουμε τα κομμάτια για 15-17 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αφήνουμε στον δίσκο να κρυώσουν.

Φτιάχνουμε το γλάσο

Στον κάδο του μίξερ αναμιγνύουμε καλά τα ασπράδια και τη βανίλια και χτυπάμε καλά, μέχρι το μείγμα να γίνει «αφρώδες».

Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο την άχνη ζάχαρη και αναμιγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί καλά και το μείγμα να γίνει γυαλιστερό και ομοιόμορφο.

Τότε, αυξάνουμε απότομα την ταχύτητα στη μέγιστη σκάλα και αναμιγνύουμε μέχρι το μείγμα να σχηματίσει σφιχτές, γυαλιστερές κορυφές (για περίπου 5-7 λεπτά).

Μετά ακολουθεί η συναρμολόγηση! Καλή επιτυχία!

Δες αναλυτικά την συναρμολόγηση στο loutrakiodusseas.blogspot.com

ΠΗΓΗ

Συνταγές που ξεχώρισαν ...

Προηγούμενο άρθροΘαυμάσια μεθυσμένα, γεμιστά με λουκούμι και καρύδι – Τα απόλυτα νηστίσιμα γλυκάκια
Επόμενο άρθροΠολύ ωραία μαμαδίστικα ροξάκια, λαχταριστά με πορτοκάλι