Διαφήμιση

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο
1 κρόκος αυγού για άλειμμα
1 κ.γ θυμάρι αποξηραμένο
1 κ.γ αλάτι

Διαφήμιση

3 κ.σ κρύο νερό

Για τη γέμιση
150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
200 ml κρέμα γάλακτος
300 γρ. μανιτάρια (κομμένα στα 4)
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδου
200 γρ. τριμμένο regato
1 πράσινη πιπεριά (σε λωρίδες)
2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
50 ml κόκκινο κρασί
3 – 4 κ.σ ελαιόλαδο
3 αυγά (χτυπημένα)
αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το κρύο βούτυρο σε κομμάτια, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι.

  2. Προσθέτουμε θυμάρι, 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ωραία και εύπλαστη ζύμη.

  3. Πιέζουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα ώστε να γίνει πλακέ, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα ή και παραπάνω αν διαθέτουμε χρόνο.

  4. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, απλώνουμε μπόλικο αλεύρι στον πάγκο μας και πάνω στο ζυμάρι και με τη βοήθεια του πλάστη (τον αλευρώνουμε για να μην κολλάει), ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε μεγαλύτερη διάμετρο από την ταρτιέρα μας.

  5. Μπορούμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία  με τον πλάστη έχοντας το ζυμάρι ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες για ευκολία.

  6. Διπλώνουμε το ανοιγμένο ζυμάρι σε ρολό γύρω από τον πλάστη και με προσεκτικές κινήσεις το απλώνουμε μέσα στην ταρτιέρα με την αποσπώμενη βάση.

  7. Πιέζουμε απαλά το ζυμάρι στα τοιχώματα της ταρτιέρας για να διατηρήσει ωραίο σχήμα και κόβουμε με ένα μαχαίρι ό,τι περισσεύει.

  8. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στη ζύμη μας ώστε να μπορεί να περνάει ο αέρας και να μη φουσκώσει αλλά να ψηθεί ομοιόμορφα.

  9. Τοποθετούμε πάνω στη ζύμη ένα αντικολλητικό χαρτί κομμένο στις διαστάσεις της ταρτιέρας και γεμίζουμε με όσπρια ή ρύζι για να αποτρέψουμε το φούσκωμα της ζύμης κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και στη συνέχεια, μειώνουμε στους 160 βαθμούς για άλλα 15 λεπτά.

  11. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, αφαιρούμε τα όσπρια και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

  12. Έπειτα, αλείφουμε την επιφάνεια της και τα πλαϊνά  με ένα χτυπημένο κρόκο αβγού και ξαναψήνουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα (5-10 λεπτά στους 160 βαθμούς).

  13. Με το άλειμμα του κρόκου αποτρέπουμε την υγρασία της ζύμης από τη γέμιση που θα βάλουμε αργότερα.

Για τη γέμιση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, δύο κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης και  σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια.

Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μόλις μικρύνουν σε όγκο τα μανιτάρια, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.

Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε πάλι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις λεπτές φέτες κρεμμυδιού με το σκόρδο, τις πιπεριές σε λωρίδες και το χοντροκομμένο μπέικον μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια, σβήνουμε με κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ αλατοπιπερώνουμε.

Μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ και μόλις κρυώσει ελαφρά, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί ανακατεύοντας καλά.

Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στην ψημένη βάση της τάρτας και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της με τριμμένο τυρί για να κάνει ωραία κρούστα στο ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, ξεφορμάρουμε με τη βοήθεια της αποσπώμενης ταρτιέρας  και κόβουμε σε κομμάτια.

Μια πλούσια σε γεύση τάρτα με τραγανή βάση που θα ομορφύνει το τραπέζι σας και θα ικανοποιήσει την όρεξη σας!

TIPS

  1. Διαφήμιση

    Αν η ζύμη είναι πολύ σκληρή μετά το ψυγείο, την αφήνουμε για 5 λεπτά πριν αρχίσουμε να τη δουλεύουμε με τον πλάστη.

  2. Ομοίως, εάν μαλακώσει πολύ κατά τη διάρκεια του ανοίγματος την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 5-10 λεπτά ώστε να σφίξει.

  3. Τα όσπρια που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο δεν τα πετάμε άλλα τα φυλάμε για μελλοντική χρήση.

Διαφήμιση

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : foodouki

Συνταγές που ξεχώρισαν ...

Προηγούμενο άρθροΤα απόλυτα σοκολατένια παστάκια που αρέσουν σε όλους
Επόμενο άρθροΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΟΣΚΟΡΔΑΤΕΣ