Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Γίνεται περίπου 600 γρ. (3 μικρά βαζάκια) Υλικά 1 κιλό αχλάδια (γύρω στα 750 γρ. καθαρό βάρος), καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια Χυμό από 3 λεμόνια (130-140 ml) 300 ml νερό 1 λοβό βανίλιας, σχισμένο 390 γρ. ψιλή ζάχαρη (περισσότερη ή λιγότερη ανάλογα με την ποσότητα πουρέ αχλαδιού που θα προκύψει, διαβάστε τη συνταγή παρακάτω […]

Διαφήμιση

Γίνεται περίπου 600 γρ. (3 μικρά βαζάκια)

Υλικά
1 κιλό αχλάδια (γύρω στα 750 γρ. καθαρό βάρος), καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
Χυμό από 3 λεμόνια (130-140 ml)
300 ml νερό
1 λοβό βανίλιας, σχισμένο
390 γρ. ψιλή ζάχαρη (περισσότερη ή λιγότερη ανάλογα με την ποσότητα πουρέ αχλαδιού που θα προκύψει, διαβάστε τη συνταγή παρακάτω για λεπτομέρειες)

Ειδικά εργαλεία: μεσαία κατσαρόλα με βαρύ πάτο και καπάκι, ραβδομπλέντερ ή απλό μπλέντερ, ψιλό κόσκινο, κανάτα-μεζούρα, γυάλινα βαζάκια με καπάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεσαία κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε τα καθαρισμένα και κομμένα αχλάδια, το χυμό λεμονιού, το νερό και την βανίλια.

Ανακατέψτε και βάλτε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό. Μόλις πάρει βράση, βάλτε το καπάκι και κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό. Σιγοβράστε για 10 λεπτά κι έπειτα αφαιρέστε το καπάκι απ’ την κατσαρόλα.

Σιγοβράστε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφαιρέστε την σχισμένη βανίλια προσκετικά απ’ την κατσαρόλα και με τη μύτη ενός μαχαιριού αποξύστε προσκεκτικά (θα καίει ο λοβός) τα σποράκια και βάλτε τα στο μείγμα των αχλαδιών.

Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, πολτοποιήστε τα αχλάδια μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να έχετε ένα λείο πουρέ. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κανονικό μπλέντερ, μεταφέρετε το μείγμα λίγο-λίγο με μια κουτάλα μέσα στο μπλέντερ, πολτοποιώντας σταδιακά μέχρι να έχετε ένα λείο πουρέ.

Περάστε τον πουρέ αχλαδιού από το ψιλό κόσκινο, αφήνοντας να πέσει μέσα σε μια κανάτα-μεζούρα και σημειώστε πόσα ml είναι ο πουρές. Επιστρέψτε τον πουρέ στην κατσαρόλα και προσθέστε την ζάχαρη. Προσοχή όμως, προσθέστε 275 γρ. ζάχαρη για κάθε 600 ml πουρέ αχλαδιού. Εγώ είχα 850 ml πουρέ οπότε έβαλα 390 γρ. ζάχαρη.

Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε με μια πυρίμαχη σπάτουλα σιλικόνης ή μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Ανεβάστε τη φωτιά στο δυνατό και βράστε για 15-17 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει σαν πάρα πολύ πηχτό σιρόπι το οποίο δεν απλώνει όταν βάλετε μια μικρή ποσότητα πάνω σ’ ένα παγωμένο πιάτο.

Αδειάστε την καυτή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια και αναποδογυρίστε τα. Αφού κρυώσει εντελώς, βάλτε τη μαρμελάδα στο ψυγείο. Είναι καλύτερο να αφήσετε την μαρμελάδα ανέπαφη για 2 μέρες πριν την δοκιμάσετε ώστε να αναπτυχθούν οι γεύσεις και να μεστώσει.

Η μαρμελάδα θα κρατήσει στο ψυγείο για 3 μήνες. Αφού ανοιχτεί, κρατάει στο ψυγείο για 1 μήνα.