Απίθανο παγωτό με καραμελωμένα καρύδια και σάλτσα καραμέλας
Connect with us

Παγωτα

Απίθανο παγωτό με καραμελωμένα καρύδια και σάλτσα καραμέλας

παγωτό με καραμελωμένα καρύδια και σάλτσα καραμέλας

Απίθανο παγωτό με καραμελωμένα καρύδια και σάλτσα καραμέλας

H συνταγή είναι από το κανάλι Sotiria amor

Διαφήμιση

Υλικά

Για τα καραμελωμένα καρύδια
-150gr καρύδια χοντροκομμένα
-120gr ζάχαρη
-30ml νερό
Για την σάλτσα καραμέλας (butterscotch)
-200gr ζάχαρη
-150ml κρέμα γάλακτος ζεστή
-100gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κύβους
Για το παγωτό
-600ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
-1 ζαχαρούχο γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε την συνταγή μας, πρώτα με την παρασκευή των καραμελωμένων καρυδιών. Για να γίνει αυτό, βάζουμε σε μία λαμαρίνα ψησίματος λαδόκολλα, χωρίς να χρειάζεται να την λαδώσουμε ή βουτυρώσουμε. Κατόπιν, βάζουμε στο μάτι της κουζίνας ένα αντικολλητικό τηγάνι, και όταν το τηγάνι ζεσταθεί, ρίχνουμε την ζάχαρι προσέχοντας ώστε να την απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού ώστε να είναι εύκολο το λιώσιμό της.

Διαφήμιση

Υστερα, ρίχνουμε το νερό και περιμένουμε έως ότου πάρει βράση το νερό με την ζάχαρι. Τότε, ανακατεύουμε λίγο ακόμα με τη μαρίζ και σε λίγο το μίγμα αρχίζει να παίρνει ένα σκούρο χρώμα, οπότε έχει γίνει πλέον η καραμέλα που χρειαζόμαστε για το γλυκό μας. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ελαφρώς έως ότου η ζάχαρι να απορροφηθεί και να λιώσει καλά. Σβήνουμε την κουζίνα.

Το επόμενο βήμα είναι να ρίξουμε στο τηγάνι με την καραμέλα τα καρύδια, ανακατεύουμε καλά με τη μαρίζ ώστε η καραμέλα να απλωθεί σε όλα τα καρύδια και αδειάζουμε το τηγάνι στη λαμαρίνα με τη λαδόκολλα. Απλώνουμε λίγο τα καραμελωμένα καρύδια και αφήνουμε στην άκρη τη λαμαρίνα για να κρυώσουν καλά.

Συνεχίζουμε με το δεύτερο βήμα, φτιάχνοντας την σάλτσα καραμέλας. Για να γίνει αυτό, βάζουμε πάλι ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και παράλληλα ένα μικρό κατσαρολάκι, και τα δύο σε μέτρια φωτιά. Αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος στο κατσαρολάκι για να ζεσταθεί, έως ότου πάρει βράση. Στο τηγάνι μόλις αυτό ζεσταθεί, ρίχνουμε την ζάχαρι και περιμένουμε έως ότου αρχίσει να λιώνει, οπότε με μία ξύλινη κουτάλα ή με τη μαρίζ, ανακατεύουμε έως ότου να λιώσει καλά η ζάχαρι, οπότε κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.

Αδειάζουμε σιγά σιγά στο τηγάνι με την λιωμένη και καραμελωμένη ζάχαρι, το κατσαρολάκι με την κρέμα, έχοντας ανάψει πάλι το μάτι της κουζίνας. Ανακατεύουμε και μετά από λίγο αδειάζουμε και το μπωλάκι με το βούτυρο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, έως ότου λιώσει καλά και το βούτυρο, οπότε σβήνουμε την κουζίνα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Οταν θα κρυώσει καλά η σάλτσα καραμέλας την βάζουμε σε ένα μπωλ.

Βγάζουμε τη λαδόκολλα με τα καραμελωμένα καρύδια από τη λαμαρίνα, την απλώνουμε στο τραπέζι και σπάζουμε τα καρύδια λίγο με τα χέρια μας.

Προχωράμε τώρα στο τρίτο βήμα, στην παρασκευή του παγωτού. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ την κρύα κρέμα γάλακτος και με το μίξερ την χτυπάμε έως ότου γίνει σαντιγύ. Κατόπιν αδειάζουμε στο μπωλ το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ και το παγωτό είναι έτοιμο.

Παίρνουμε ένα πλαστικό μπωλ περίπου 2.5 λίτρων σε χωρητικότητα, ανακατεύουμε λίγο με τη μαρίζ το παγωτό και το αδειάζουμε στο πλαστικό μπωλ, το στρώνουμε καλά και το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει. Περίπου μισή ώρα είναι αρκετή για να παγώσει όσο πρέπει το παγωτό.

Μετά από αυτή την μισή ώρα, βγάζουμε το παγωτό από το ψυγείο και αφού το ανακατέψουμε λίγο με ένα κουτάλι, ρίχνουμε μέσα τα καραμελωμένα καρύδια, τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και σάλτσα καραμέλας. Κρατάμε λίγα καρύδια και λίγη σάλτσα ακόμα για το τέλος. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε όλα τα υλικά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Τέλος, απλώνουμε επάνω από το παγωτό τα υπόλοιπα καρύδια και επίσης με το κουτάλι ρίχνουμε μικρές ποσότητες σάλτσας καραμέλας και βάζουμε ξανά το μπωλ στην κατάψυξη αφού το κλείσουμε με το καπάκι του για τουλάχιστον 4 ώρες. Μετά και από αυτό, το παγωτό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

H συνταγή είναι από το κανάλι Sotiria amor

Δες περισσότερες συνταγές για παγωτό!

Διαφήμιση
×
Πάστα Σοκολάτα, Κόλαση!