Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές
Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι της κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ

270 γρ. Βούτυρο γάλακτος , σε θερμοκρασία δωματίου
270 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ. ζάχαρη
8 μεσαία αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1750 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
40 γρ. ξηρή μαγιά σε σκόνη (5 φακελάκια)
200 γρ. χλιαρό νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
7 γρ. μαστίχα
8 γρ. μαχλέπι
1 αυγό και 1 κ.σ. νερό, για το γλασάρισμα
φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προσθέτουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, μια πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατευουμε. Τυλίγουμε καλά το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 6-7 λεπτά, μέχρι να δράσει η μαγιά και να αρχίζει να φουσκώνει και να βγάζει φυσαλίδες. Προσεχουμε το νερό να είναι χλιαρό και όχι καυτό, για να μη σκοτώσει τη μαγιά, ούτε κρύο γιατί θα πάρει πάρα πολύ ώρα να φουσκώσει το τσουρέκι.

Δες και αυτό!
Μπουγάτσα, η σερραϊκή

Χρησιμοποιούμε ένα γουδί ή ένα μούλτι για να χτυπήσουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι μαζί με λίγη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη κι αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατέουμε το μείγμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη.

Αφαιρουμε το μείγμα απο την φωτια.Το μείγμα θα πρέπει να έχει τη θερμοκρασία του δαχτύλου μας για να μή σκοτώσει τη μαγιά. Αν εχει κάψει το αφηνουμε για λίγα λεπτά στην άκρη να χλιαρεψει .Στο μπολ του μιξερ προσθέτουμε το μείγμα με το βούτυρο και ένα ενα τα αυγα και ανακατάτευουμε καλά.

Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατέυουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ριχνουμε το αλεύρι σταδιακα, τη χτυπημένη μαστίχα και μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπαμε τα υλικά με το γάντζο του μίξερ αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να ενώνονται.

Δες και αυτό!
Μπαστουνάκια σφολιάτας με αλλαντικά για το γιορτινό τραπέζι.

Στη συνέχεια χτυπαμε σε μέτρια-δυνατή ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει τα τοιχώματα του μίξερ. Σε αυτό το σημείο η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και κολλώδης, Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί τουλάχιστον (περίπου 2-3 ώρες). Αν το περιβάλλον είναι κρύο, προθερμάινουμε τον φούρνο στους 50C, και βάζουμε μέσα το μπολ.

Αφού φουσκώσει η ζύμη για το τσουρέκι, την ξεφουσκώνουμε απαλά με τα χέρια μας και τη κόβουμε σε ίσες μερίδες. Παίρνουμε μια μερίδα από τη ζύμη και ρολλάρουμε λίγο με τα χέρια μας. Ανοίγουμε άλλες δύο λωρίδες με τον ίδιο τρόπο και πλέκουμε το τσουρέκι σε πλεξούδα. Το Μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Δες και αυτό!
Νερό με λεμόνι: 4 οφέλη που δεν ήξερες ότι έχει το αποτοξινωτικό ρόφημα

Ακολουθουμε την ίδια διαδικασία για να φτιάξουμε και τα άλλα τσουρέκια. Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να διπλασιάστουν σε μέγεθος.Σε ένα μικρό μπολάκι προσθέτουμε ένα αυγό και 1 κ.σ. νερό και χτύπαμε με ένα πιρούνι.

Με ένα πινέλο αλλείφουμε απαλά τα τσουρέκια από πάνω, προσέχοντας να μην τα ξεφουσκώσουμε, διακοσμουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα…

Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν τελείως και τα τυλίγουμε καλά με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται έως και 7-8 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Η Συνταγή είναι της κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ“.

Διαφήμιση