Google Translate EnglishGermanGreek

Η Συνταγή είναι από κ. ΓΙΩΤΑ ΜΠΟΤΑΙΤΗ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό βούτυρο αιγοπρόβειο (καθαρό)
4 κ.σ ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
4 βανίλιες
2 ποτηράκια του λικέρ μαστίχα ή ούζο ή ότι σας αρέσει
Αλεύρι μαλακό 2 κιλά περίπου (όσο πάρει)
2 κ.γ σόδα μαγειρικής,
αμύγδαλο καβουρδισμενο 400γρ.
ζάχαρη άχνη για το πασπαλισμα.

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα. Χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο. Να γίνει αφράτο.

Σταδιακά ρίχνουμε την ζάχαρη,τους κρόκους,τις βανίλιες και την μαστίχα. Χτυπάμε αρκετά…να γίνει το μείγμα σαν κρέμα… εγώ το χτύπησα για 20 λεπτά.

Αδειάζουμε το μείγμα του μίξερ σε μια μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε το αμύγδαλο.(καλό είναι να το έχουμε καβουρδισει από νωρίς για να έχει κρυώσει).

Σιγά σιγά με μια σπάτουλα ανακατεύουμε το μείγμα μας και ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι. Εδώ θέλω να σας πω… να φορέσετε γάντια.

Επειδή τα χέρια μας είναι ζεστά δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με το βούτυρο. Θα αρχίσει πάλι να λιώνει. Εμείς δεν το θέλουμε αυτό.

Ρίχνουμε λοιπόν όσο αλεύρι μας πάρει…να μην γίνει πολύ σφιχτή ζύμη. Η ζύμη όμως πρέπει να τρίβεται. Μην νομίζετε ότι κάτι δεν πήγε καλά.

Διαφήμιση

Έτσι πρέπει να είναι. Βάζουμε λαδόκολλα στα ταψιά και ψήνουμε για 10-15 λεπτά περίπου… ανάλογα τον φούρνο σας στον αέρα στους 180 βαθμούς.

Δεν πρέπει να τους ψήσουμε πολύ… γιατί θα γίνουν σαν μπισκότα. Όταν τους βγάλουμε μετά από λίγο τους μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν και να τους ρίξουμε ζάχαρη άχνη.

Τους ραντίζουμε με λίγο μαστίχα και μετά τους αχνιζουμε. Αφού έχουν κρυώσει βέβαια. Όποιος θέλει μπορεί να τους ζυγίζει 40 γρ. Τον έναν για να βγουν ομοιόμορφα.

Με αυτόν τον τρόπο βγάζουμε 70 κουραμπιέδες.

Διαφήμιση

Η Συνταγή είναι από κ. ΓΙΩΤΑ ΜΠΟΤΑΙΤΗ“ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.