Ένα παγωτό γεμάτο αρώματα ανατολής, βελούδινο, πραγματικά απερίγραπτο και ανεπανάληπτο.....!
Connect with us

Συνταγές

Ένα παγωτό γεμάτο αρώματα ανατολής, βελούδινο, πραγματικά απερίγραπτο και ανεπανάληπτο…..!

Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou‎ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Διαφήμιση

Υλικά
1 λίτρο κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 λίτρο γάλα φρέσκο κατσικίσιο
240 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
4 κ.γ σαλέπι
1/4 κ.γ μαστίχα σε σκονη
600 γρ καταΐφι
250 γρ βούτυρο αγελάδος
50 γρ αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμενο
Βύσσινο γλυκό

Για το σιρόπι
4 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
2,5 φλ. νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτελεση
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το παγωτό μας από την προηγούμενη μέρα για να έχουμε το χρόνο να το αφρατευουμε.
Βάζουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος , τη ζάχαρη και το γαλα( κρατάω 1 φλυτζάνι) , να κάψουν.

Με το γάλα που κράτησαμε θα χτυπήσουμε καλά και θα διαλύσουμε το σαλέπι και τη μαστίχα.
Μόλις κάψει καλά το γάλα προσθετουμε το σαλέπι , κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και σιγοβραζουμε για 15 λεπτά περίπου .

Διαφήμιση

Προσέχουμε να μην φουσκώσει το γάλα και χυθεί ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν το μίγμα μας αποκτησει μια ελαφρώς κολλώδης υφή…..σαν μια αραιή κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Το γυρίζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη για τρεις ώρες.
Αφού έχει αποκτήσει παγωμένη σχεδόν στερεή υφή το παγωτό μας το βγάζουμε και το χτυπάμε με το σύρμα στο μίξερ για 5 λεπτά να αφρατέψει αρκετά.

Το βάζουμε πάλι στο ψυγείο για τρεις ώρες τουλάχιστον και αφού αποκτήσει πάλι στερεή μορφή το παγωτό μας χτυπάμε για άλλη μία φορά σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό αυτή τη φορά.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλη μία φορά.
Αφήνουμε το παγωτό μας να παγώσει.

Ετοιμάζουμε το καταΐφι.
Το αφρατευουμε αρχικά με τα χέρια, το βάζουμε σε ένα ταψάκι και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
(Ανάλογα το φούρνο σας)

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο στα 35 -40 λεπτά και με ένα πιρουνάκι αρχίζουμε να ξεχωρίζουμε και να αφρατέυουμε το καταΐφι.
Βάζουμε για άλλα 5 με 10 λεπτά στο φούρνο να αποκτήσει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.( Μην παραλείψετε αυτό το στάδιο έτσι θα ψηθεί και θα σιροπιαστει το καταΐφι σας ομοιόμορφα και σωστά και θα γίνει ακόμα πιο αφράτο).

Αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
Ωστόσο ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα τη ζάχαρη το νερό και την κανέλα και βράζουμε το σιρόπι για 4 λεπτά.
Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι το ζεστό καταΐφι και αφήνουμε να τραβήξει όλο το σιροπάκι και να κρυώσει.
Στήνουμε σε ένα δίσκο σερβιρίσματος ένα τσέρκι 26 εκ. και βάζουμε στη βάση του ,το σιροπιασμένο καταΐφι( κρατάμε λίγο για να βάλουμε πάνω από το παγωτό).

Βγάζουμε από την κατάψυξη το παγωτό και αν είναι πάρα πολύ σκληρό αφήνουμε 5 λεπτά να μαλακώσει.
Το ανακατεύουμε ελαφρώς με μία μαριζ και παίρνουνε κουταλιά-κουταλιά και απλώνουμε το παγωτό πάνω στο καταΐφι.

Προσοχή το παγωτό το θέλουμε να είναι μαλακό όχι λιωμένο.
Αφού απλώσουμε το παγωτό προσθέτουμε και το υπόλοιπο καταΐφι που κρατήσαμε.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο φίλε καβουρδισμένο και γλυκό βύσσινο μαζί με σιροπάκι.

Αντίστοιχα μπορουμε αφού ετοιμάσουμε το παγωτό να ενσωματώσουμε το σιροπιασμένο καταΐφι μας και το βύσσινο και να το σερβίρουμε σε μπάλες

Με αυτή τη δόση μπορείτε να βγάλετε μια τούρτα παγωτό και μια φορμα μεταλλικη ακόμα…με παγωτό καταΐφι.
Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε λίγο ακόμα καταΐφι και για τη φόρμα σας.

Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou‎ “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Διαφήμιση
×
Κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας (Νόστιμη και μυρωδάτη)!