Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Mary and her delicacies”

Υλικά
8 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ισομεγέθη
300 γρ. κιμά
½ φλ. ρύζι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1 μέτριο καρότο τριμμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 κ.γ, κανέλα σκόνη
4 κόκκοι μπαχάρι
2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα τοποθετούμε δίπλα-δίπλα σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε αλατισμένο βραστό νερό ίσα να τα σκεπάζει και βράζουμε για 10-15 λεπτά να μαλακώσουν λίγο.

Τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε γυρίζοντάς τα ανάποδα για 5 λεπτά και τα αδειάζουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι αφήνοντας οπωσδήποτε ακέραιες τις 3 εξωτερικές στρώσεις.

Αν δημιουργεί μια τρύπα στον πάτο του κρεμμυδιού καθώς το αδειάζουμε θα την καλύψουμε με ένα μεγάλο κομμάτι κρεμμύδι όταν πρόκειται να το γεμίσουμε. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα που βγάλαμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το καρότο να μαλακώσουν λίγο.

Ρίχνουμε τον κιμά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.

Διαφήμιση

Ρίχνουμε την κανέλα και το μπαχάρι, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατιμισθεί ρίχνουμε τη ντομάτα και το ρύζι, αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα -αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπαχάρι, προσθέτουμε τον μαϊντανό,το δυόσμο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Γεμίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι επάνω και τα βάζουμε στριμωχτά το ένα δίπλα στο άλλο, σε ταψί ή πυρίμαχο.

Ρίχνουμε ένα δάχτυλο καυτό νερό και 1 κ.γ. αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο (ίσως και 1 κ.γ. πελτέ διαλυμένο στο νερό αν μας αρέσει η γεύση) και ψήνουμε γύρω στα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα κρεμμύδια χωρίς να διαλυθούν -πρέπει να τρυπιούνται πολύ εύκολα με ένα μυτερό μαχαίρι.

Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαφήμιση

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Mary and her delicacies”